Ruim 1200 AED's tekort in Drenthe

Drenthe telt 500 geregistreerde AED's (Rechten: Steven Ophoff/RTV Drenthe)
Drenthe telt 500 geregistreerde AED's (Rechten: Steven Ophoff/RTV Drenthe)
ASSEN - Drenthe scoort goed op het aantal burgerhulpverleners. Maar er moeten veel meer AED's bijkomen, concludeert de Hartstichting.
Vandaag viert de stichting dat landelijk 170.000 mensen zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Zij kunnen helpen bij een reanimatie. Met 6.500 burgerhulpverleners in Drenthe doet de provincie het goed. Daarmee heeft de provincie een dekkingsgraad van 1,3 procent, terwijl de Hartstichting streeft naar dekking van een procent.
Maar er zijn onvoldoende defibrillatoren. Volgens de Hartstichting zouden er 1.740 zogenaamde klapkassies in Drenthe moeten zijn. Maar er zijn slechts 500 geregistreerde AED's. "Die hangen bij bedrijven binnen", zegt Arwoud Snippe, voorzitter van Hartveilig Drenthe. "Ze zijn er dus wel, maar we weten niet waar. We zijn druk bezig om die kastjes in kaart te brengen en om ervoor te zorgen dat ze buiten komen te hangen. We hopen dat volgend jaar voor elkaar te hebben."
Lees meer: Drentse gemeenten willen 'stappen zetten' voor meer hartveiligheid
De Hartstichting wil dat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen zes minuten geholpen worden. Daarvoor is het nodig dat er voldoende burgerhulpverleners zijn, maar ook voldoende defibrillatoren. Als de 6-minutenzone goed werkt, kunnen volgens de stichting jaarlijks landelijk zo'n 2.500 levens worden gered. Dat zijn er ongeveer zes per dag.
"Voor Drenthe zijn er ruim voldoende burgerhulpverleners", zegt Snippe. "Maar onze ambitie is om naar een dekking van 5 procent te gaan en om dat te halen is er nog wel wat te doen. We hopen in 2020 voldoende AED's en burgerhulpverleners te hebben."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.