Hof gaat niet verder met hoger beroep moordbroers

Marcos (r.) naast zijn broer Admilson eerdere vanochtend (tekening: Annet Zuurveen)
Marcos (r.) naast zijn broer Admilson eerdere vanochtend (tekening: Annet Zuurveen)
LEEUWARDEN - Het hoger beroep tegen Marcos R. uit Hoogeveen is, net als dat van zijn broer Admilson, uitgesteld. De zaak werd aangehouden door het gerechtshof.
Vanochtend werd duidelijk dat
al werd uitgesteld. Maar het hof wilde de zaak tegen zijn jongere broer Marcos wel door laten gaan. Tijdens de zitting werd de reconstructie van de moord op Berend Smit besproken.
Verslaggever Jeroen Willems geeft tekst en uitleg in Drenthe Nu:
Verslaggever Jeroen Willems geeft tekst en uitleg

Berend Smit

Een wapendeskundige en een scheikundige van het Nederlands Forensisch Instituut beantwoordden vragen van de leden van het hof over wat er precies is gebeurd op het Dwingelderveld in november 2012. Smit werd daar gevonden, nadat hij een paar dagen was vermist. Hij bleek door meerdere kogels om het leven te zijn gekomen, kogels uit een wapen dat Admilson R. bij zijn voormalige werkgever, defensie, had gestolen.

Verknochtheid van de zaak

Omdat de broers beide verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, is het voor het Openbaar Ministerie lastig om de zaak apart te behandelen. De advocaat-generaal vroeg daarom aan het begin van de middag ook om uitstel in de zaak tegen Marcos.
Zijn advocaat Wim Anker is het daarmee eens. Hij pleit namelijk voor beide broers tegen een levenslange celstraf. Door de zaken tegelijk te behandelen, kan alles in een keer worden afgedaan. De zaak gaat binnen drie maanden verder. Dan wordt ook de reconstructie van het doden van Berend Smit verder besproken.

Opschudding

Admilson veroorzaakte vanochtend nog opschudding toen hij opstond en zijn geboeide handen naar zijn keel bracht. Hij verwondde zichzelf en werd door vijf politiemensen overmeesterd en de zaal uitgebracht. Daarna werd een klein scherp voorwerp op zijn tafel gevonden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.