Meer munitie mogelijk onveilig bij Defensie

Militairen dragen de kisten met de lichamen van Hoving en Roggeveld (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Militairen dragen de kisten met de lichamen van Hoving en Roggeveld (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
ASSEN - Er is waarschijnlijk meer mis met de munitie van de Nederlandse militairen in Mali. Behalve de al niet meer gebruikte 60 mm-mortiermunitie hebben mogelijk ook antitankmunitie en rookgranaten te lijden gehad onder hoge temperaturen.
Dat is geconstateerd tijdens inspecties. De militairen zullen deze mogelijk onveilige voorraden niet meer gebruiken tot die zijn vervangen door nieuwe, gekeurde munitie.

Schietverbod

Ook is per 13 oktober een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren, die bij de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hier is er volgens Defensie geen probleem met de munitie maar met het wapen zelf, dat bestaat uit een buis waar de militairen de granaat in laten vallen.
De prestaties van het wapen bleken volgens Defensie tijdens een gewone controle af te wijken van de standaard. De oorzaak is drukverlies en dit kan volgens Defensie uiteindelijk leiden tot een veiligheidsrisico.

Ongeluk

Op 6 juli 2016 kwamen de militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) van het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen om het leven in Mali, nadat een mortiergranaat te vroeg explodeerde. Een derde militair raakte zwaar gewond. Minister Jeanine Hennis van Defensie trad af naar aanleiding van het dodelijke mortierongeluk. Defensie zou ernstig tekort zijn geschoten in de zorg voor de veiligheid van de Nederlandse militairen in Mali.

Minusma

De ongeveer 290 Nederlandse militairen in Mali zijn sinds zaterdag weer aan de slag voor VN-missie Minusma. De missies waren begin deze maand stilgelegd voor extra veiligheidscontroles na het vernietigend rapport over het mortierongeluk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.