Het Drentse Landschap: Touw om hunebed geen oplossing

BORGER - Als het aan Het Drentse Landschap ligt, komt er geen touw rondom het grootste hunebed bij Borger, ondanks een paar ernstige ongelukken. "Wij schrikken hier ook van. Maar klimmen op hunebedden hoort niet. Op een begraafplaats loop je ook niet over de graven heen", zegt Teddy Bezuijen van Het Drentse Landschap.
"Hunebedden zijn geen speelplaats, die moet je met respect behandelen," reageert Bezuijen. "En dat staat ook duidelijk op het informatiebord bij de D27."
Wat dat betreft is Bezuijen het eens met directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger. "Maar een touw eromheen, om klimmen te voorkomen, is voor ons geen oplossing. Wij willen dat de hunebedden vrij en zonder obstakels voor het publiek te zien zijn."

'Touw moet hunebed beschermen'

Directeur Klompmaker roept in een column op om, bij wijze van proef, het hunebed van Borger dat pal achter zijn Hunebedcentrum ligt, met een touw of afzetlinten te beschermen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat mensen, en vooral kinderen, niet langer op het grafmonument klimmen en proberen van de ene naar de andere deksteen te springen.
"Niet alleen omdat het monumenten uit de prehistorie zijn, ook omdat hier jaarlijks zo'n tien ongelukken plaatsvinden met een hersenschudding of botbreuken tot gevolg. Of moeten we eerst wachten tot er een kind hersenletsel oploopt?", vraagt Klompmaker zich af.

Wake-up call

Klompmaker kreeg een wake-up call, toen er deze maand zelfs een traumaheli naast het Hunebedcentrum landde, nadat een kind bewusteloos was geraakt na een val van het hunebed. "Loeiende sirenes van politie en ambulance, en ook nog eens de komst van de traumaheli zetten je dan wel aan het denken", aldus Klompmaker. "We zijn hier allemaal flink van geschrokken."
Omdat het beheer van het hunebed in handen is van Stichting het Drentse Landschap, wil Klompmaker dat die maatregelen neemt. "En dat kan heel simpel met een touw erom heen, als teken van 'hier moet je niet binnenkomen'. Foto's maken of selfies, dat kan dan gewoon nog."
Lees meer: Touw moet kinderen van hunebed af houden
Triest
"Ik schrik wel van die tien ongelukken per jaar", zegt Bezuijen. "Wij kennen die cijfers ook niet. Triest natuurlijk dat dat gebeurt. Maar we weten ook dat je dat met een simpel touwtje niet kunt voorkomen. Bovendien, er zijn 52 hunebedden. Als je het hier in Borger doet, dan moet je het overal doen, want ook daar is het dan gevaarlijk. En dan moet je ook gaan handhaven."
Bezuijen vindt dat op de informatieborden duidelijk staat aangegeven, dat hunebedden grafmonumenten zijn, en dat je die met respect moet behandelen. "En daar hoort erop klimmen en klauteren niet bij. Ouders hebben daarin ook een verantwoordelijkheid."
Lees meer: Stelling: Op hunebedden moet je mogen klimmen en klauteren
Irritatie over column
Bezuijen is niet blij over de manier waarop het pleidooi van Klompmaker naar buiten komt. "We zitten regelmatig met elkaar om tafel binnen de Hunebedden Beheergroep (HBG). Dit had hij niet in zijn column hoeven te melden, maar gewoon binnen het HBG."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.