NAM: Kans op aardbeving van 4.0 bij Langelo

Gasopslag bij Langelo (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
Gasopslag bij Langelo (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
LANGELO/ASSEN - Mogelijke aardbevingen rond de gasopslag bij Langelo hebben een kracht van maximaal tussen de 3.6 en 4.0 op de Schaal van Richter. Dat laat de NAM weten in een tussenanalyse van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Het gasconcern voegt daaraan toe dat de veiligheid voor de omgeving niet in het geding is, schrijft
. "Op basis hiervan verwacht de NAM dat het veiligheidsrisico feitelijk verwaarloosbaar is", concludeert het adviesorgaan.

Nieuw besluit

De inmiddels vertrokken minister van Economische Zaken Henk Kamp wil de capaciteit van de Drentse gasopslag fors uitbreiden. De gemeenten Leek en Noordenveld stapten daarop naar de Raad van State. Die heeft het besluit geschorst.
Er moet nu een nieuw besluit komen. Daarover moet het SodM vervolgens adviseren. In een tussentijdse analyse zet het adviesorgaan de ontwikkelingen op een rijtje. Daarin komt ook de visie van de NAM aan bod, waarin de maximale kracht van een aardbeving wordt genoemd.

'De wereld ziet er nu anders uit'

Lambert Wolf van de actiegroep Steenbergen Barst! is zeer verbaasd over de mededelingen van de NAM in de analyse. Met name over de conclusie dat de maximale kracht van aardbevingen rond de gasopslag oploopt tot 4.0 op de Schaal van Richter. "Eerst was de boodschap dat hier helemaal geen risico op aardbevingen is, toen werd het 1.5 en nu dit. En dan wordt ook nog beweerd dat de kans op schade verwaarloosbaar klein is. Dat is heel vreemd", vindt Wolf.
Lees meer: 'Gasopslag Langelo veroorzaakt geen Drentse aardbevingen'
"Deze cijfers zijn niet nieuw", zegt woordvoerder Sape Jan Terpstra van de NAM. Volgens de woordvoerder werden deze cijfers ook al genoemd in rapporten uit 2010, maar toen niet openbaar gemaakt. Terpstra: "De wereld ziet er nu anders uit. In 2010 was de zware aardbeving bij Huizinge nog niet geweest en was de mijnbouwwet ook nog anders. Er was toen geen enkele aanleiding om zoiets naar buiten te communiceren."

Niet verrast

Ook de gemeente Noordenveld reageert niet verrast op de cijfers. Volgens projectleider van het gasdossier bij de gemeente Noordenveld, Menno Nienhuis, was dit risico al bekend in 2015. Nienhuis: "Dat was juist de aanleiding om een voorlopige voorziening aan te vragen; voor de veiligheid van onze inwoners." De gemeente tekende in 2015 bezwaar aan tegen de verhoging van de druk in de ondergrondse gasopslag.
Dagblad van het Noorden schreef in 2015 dat de gemeenten Noordenveld en Leek wilden dat er meer onderzoek zou worden gedaan naar de kans trillingen en bevingen, als de druk bij gasopslag Langelo zou worden verhoogd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaf in datzelfde jaar aan dat aardbevingen boven 1,5 op de schaal van Richter niet uit te sluiten zijn in het gebied rond de gasopslag Langelo. Dat mogelijke aardbevingen bij gasopslag Langelo maximaal een kracht van 3,6 tot 4,0 op de schaal van Richter kunnen hebben, werd niet genoemd.
"Ik had wel verwacht dat de gemeente dit naar buiten zou brengen", zegt actievoerder Lambert Wolf. "Als je ziet dat de maximale kracht van een mogelijke aardbeving zo snel is gegroeid de afgelopen jaren, verbaast me dat wel."

Nieuw voorstel

In een recente brief aan Kamp en zijn opvolger Eric Wiebes benadrukt de gemeente Noordenveld dat er 'nog steeds veel onrust en onvrede bestaat over de afhandeling van eerdere schade.' Ze wil daarover een gesprek met de bewindsman.
Die brief is onderschreven door de buurgemeente Leek en de provincies Groningen en Drenthe. Ze schrijven weinig te voelen voor het opvoeren van de productie naar de gewenste zeven miljard kuub per jaar. De gemeenten en provincies laten weten niet mee te willen werken 'aan commercieel gebruik van de gasopslag'.
Het belang van de gasopslagen in Langelo en ook Grijpskerk en het Noord-Hollandse Bergermeer is groter geworden door het afbouwen van de gaswinning uit het Groningenveld. Het is nog onduidelijk wanneer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met een nieuw voorstel komt voor uitbreiding van de gasopslag bij Langelo.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.