Bewoners camping Anloo wachten op reactie van gemeente

Camping Anloo (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
Camping Anloo (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
ANLOO - “De bewoners van camping Anloo hebben nog geen officiële reactie gekregen van de gemeente Aa en Hunze”, dat zegt SP-statenlid Ko Vester.
Zeven bewoners zouden vandaag hun woning moeten verlaten of anders een dwangsom moeten betalen van 30.000 euro. Dat is voorlopig van de baan, maar officieel weten de bewoners van niets, aldus het statenlid. Volgens burgemeester Piet van Dijk is dat niet juist. Van Dijk: “De gemeente is vrij intensief in gesprek met deze mensen, daar moet wel zorgvuldig over gecommuniceerd worden.”
Lees meer: Campingbewoners Anloo mogen maand langer blijven
Zeven bewoners van chalets op het recreatiepark bij Anloo mogen niet meer permanent op het park wonen. De gemeente wil de permanente bewoning stapje voor stapje tegengaan, besloot ze in 2004. Aanvankelijk zou de gemeente na 1 april vorig jaar al een eerste groep van tien bewoners aanpakken. De groep maakte bezwaar en spande een rechtszaak aan tegen de gemeente. De rechter stelde de gemeente in haar gelijk.

Politieke partijen op bezoek

Vorige maand besloot de gemeente unaniem het innen van de dwangsommen nog een maand uit te stellen. Dit om politieke partijen de kans te geven om met de bewoners in gesprek te gaan. Ondertussen zijn vijf van de zes politieke partijen op bezoek geweest bij de bewoners. "We zijn blij met die gesprekken", zegt bewoner Bennie Roosien. "Maar daarna heb ik niets meer gehoord. Ik heb eergisteren maar een mail gestuurd naar de burgemeester met de vraag wat nu de bedoeling is. De gemeente zou ons ook nog in contact brengen met hulpverleners."
Burgemeester Van Dijk laat weten dat een sociaal team intensief gesprekken voert met vijf bewoners die een dwangsom opgelegd kregen. Voor twee bewoners was dit niet nodig; zij vonden al een andere woning. Van Dijk: “Als de vijf overgebleven bewoners op korte termijn een nieuwe woning vinden, gaan we de dwangsom niet innen. We innen de dwangsom wel bij mensen die niet willen verhuizen. Niet willen is iets anders dan niet kunnen.”
In tegenstelling tot eerdere pogingen om permanente bewoning tegen te gaan op de camping zit op dit zogeheten ‘inningsbesluit’ geen deadline. Burgemeester Van Dijk: “Maar je mag wel aannemen dat we hier op korte termijn een beslissing over nemen, want we zitten aan het einde van het traject.”

Nationale ombudsman

Morgen stapt SP-statenlid Ko Vester samen met campingbewoner René Seubring in de trein naar Den Haag om de zaak voor te leggen aan de Nationale ombudsman.
"De gemeente vergeet dat het om mensen gaat", zegt het Statenlid. "Politiek is meer dan alleen een beslissing nemen en ik vind dat de gemeente alsnog naar het menselijke aspect van de zaak moet kijken. Ik hoop dat de ombudsman de gemeente hier op wijst."
Lees meer: Campingbewoonster moet as overleden zoon achterlaten
Feestdagen komen eraan
Roosien is blij dat hij voorlopig nog geen dwangsom hoeft te betalen, maar maakt zich nog steeds zorgen. "De feestdagen komen er weer aan. Straks zitten we dan weer in de shit. Het zou mooi zijn als voor die tijd een oplossing wordt gevonden."
Wanneer de volgende groep permanente bewoners van camping Anloo een dwangsom kan verwachten, kan de burgemeester geen uitspraak over doen. “Daar is nog geen plan voor.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.