Radio Westerbork over Kristallnacht in nazi-Duitsland

Bert Woudstra (85) voor de synagoge in zijn woonplaats Enschede. Hij herinnert zich de ontreddering van zijn ouders na de Kristallnacht levendig. (Rechten: Lydia Tuijnman/RTV Drenthe)
Bert Woudstra (85) voor de synagoge in zijn woonplaats Enschede. Hij herinnert zich de ontreddering van zijn ouders na de Kristallnacht levendig. (Rechten: Lydia Tuijnman/RTV Drenthe)
HOOGHALEN - Volgende week is het 79 jaar geleden: de Kristallnacht in nazi-Duitsland.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 worden tijdens een georganiseerde pogrom tientallen synagogen aangestoken en duizenden joodse winkels en andere joodse bezittingen kort en klein geslagen. Honderden Joden worden vermoord. Hierna vindt de eerste grootscheepse arrestatie van Joden plaats.
Morgenmiddag is rond dit thema op Radio Drenthe een speciaal live-programma te horen: Radio Westerbork. Het programma wordt gemaakt in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Ooggetuige

In het programma praat Sophie Timmer onder meer met Luise Jacobs. Luise Jacobs wordt geboren in Duitsland, ze heeft een Joodse vader, een Duitse moeder, een broertje en een zusje. Na de Kristallnacht vindt moeder het te gevaarlijk worden en stuurt haar kinderen met een kindertransport naar Nederland. Moeder blijft in Duitsland en komt af en toe op bezoek. Vader overlijdt al eerder na deportatie naar concentratiekamp Sachsenhausen.
Na de bevrijding blijkt het onmogelijk voor moeder om haar kinderen nog te bezoeken. Zij sterft in 1947 wegens ziekte. Over haar familiegeschiedenis schreef Luise Jacobs twee boeken, waarvan We hebben Mutti nooit meer gezien vorige maand uitkwam.
Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum schuift ook aan. Hij vertelt over de Reichskristallnacht en de gevolgen hiervan.
Ook hoort u een reportage over Bert Woudstra (foto). Hij wordt in 1932 in Enschede geboren. Hij heeft een Nederlands-Joodse vader en een Duits-Joodse moeder. Hij herinnert zich levendig wat voor effect de Kristallnacht op hem als 6-jarige jongen had.

Directeurswoning

De overkapping van de commandantswoning van Kamp Westerbork is morgen het decor van de radio-uitzending. Het gebouw deed aanvankelijk dienst als voormalige directeurswoning van Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Dit kamp werd ingericht na de Reichskristallnacht, als opvang voor de vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Ook over deze geschiedenis vertelt Dirk Mulder in Radio Westerbork.

Prins Claus Conservatorium

Het vioolduo Anna Czulsky en Alexandra Ruisz, beiden studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, voorziet het programma van muziek.
De uitzending is gratis bij te wonen. U kunt zich daarvoor melden bij de kampcommandantswoning op het kampterrein. Een pendelbus vertrekt vanaf het hoofdgebouw van het Herinneringscentrum en brengt u naar het kampterrein.
De uitzending op Radio Drenthe begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Kom op tijd als u zeker wilt zijn van een plekje.

Locatie:

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.