Leraren basisonderwijs staken op 12 december als minister niet toegeeft

Meesters en juffen staakten in oktober ook (Rechten: RTV Drenthe / Frits Emmelkamp)
Meesters en juffen staakten in oktober ook (Rechten: RTV Drenthe / Frits Emmelkamp)
ASSEN - Leraren uit het basisonderwijs gaan op 12 december opnieuw staken als hun eisen niet worden ingewilligd. Actiegroep 'PO in actie' heeft dat aangekondigd, mede namens de onderwijsbonden en schoolbesturen.
De actievoerders blijven erbij dat het basisonderwijs er 1,4 miljard euro per jaar bij moet krijgen.

Ultimatum

De leraren willen nog deze maand met verantwoordelijk minister Arie Slob in gesprek gaan over hun wensen. Vervolgens wachten ze de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer af, die voor de week van 5 december staat gepland.

Estafette

Blijft resultaat uit, dan gaan de basisscholen in het hele land op slot. De leraren zijn van plan om hun acties daarna in estafettevorm voort te zetten totdat ze hun zin krijgen.

Lees meer: Leraren basisonderwijs willen opnieuw actievoeren

"In 2018 gaan we iedere maand in een andere provincie actievoeren. Dat kan ook staken betekenen", vertelt de woordvoerder van 'PO in actie'.

De vorig staking

Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag.
De leraren eisen 900 miljoen euro per jaar extra om de salarissen op het niveau te tillen van dat van de collega's in het middelbaar onderwijs en 500 miljoen voor verlichting van de werkdruk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.