'Of Eelde in de problemen komt, is koffiedik kijken'

EELDE - Komt de toekomst van Groningen Airport Eelde in gevaar als de stad Groningen met 'slechts' zes miljoen over de brug komt? En niet met twaalf miljoen, die de stad zou meebetalen aan een groot investeringsplan voor de komende tien jaar?
"Of Eelde in de problemen komt, dat kun je van tevoren niet zeggen. Dat is echt koffiedik kijken", zegt gedeputeerde Cees Bijl. Hij is voorzitter van de aandeelhouders van het Drentse vliegveld.

Besluit afwachten

De gemeente Groningen wil zes miljoen euro uittrekken voor Groningen Airport Eelde, in plaats van de afgesproken twaalf miljoen. Dat staat in een brief die het Groninger college aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Gedeputeerde Cees Bijl wil er eigenlijk nog niet te veel over kwijt. "Het is eerst wachten op de definitieve besluitvorming in de raad", reageert Bijl. Ondertussen leven bij verschillende partijen in de Groninger politiek al wel zorgen over de toekomst van Eelde, meldt RTV Noord.

Lees meer: Stad Groningen trekt niet meer dan 6 miljoen uit voor vliegveld Eelde

Bijl vindt het niet zijn taak om het stadsbestuur nog snel op andere gedachten proberen te brengen. "Het is aan Groningen. Ik zou het ook raar vinden als Groningen zich omgekeerd met ons zou bemoeien. Dus dat doe ik andersom ook niet."

Toekomstplan

Voor de noodlijdende luchthaven ligt een toekomstplan klaar waarvoor 46 miljoen euro nodig is. De vijf aandeelhouders zouden dit bedrag samen moeten ophoesten. Assen, Tynaarlo en de provincies Drenthe en Groningen hebben al besloten bij te dragen. De stad Groningen moet komende week beslissen.
Assen, met tien procent van de aandelen, had 4,6 miljoen moeten bijdragen, maar wilde ook niet het volle pond betalen. Het liefst wil Assen van de aandelen af, al jaren. De gemeente sloot uiteindelijk een deal met de provincie Drenthe, wat inhoudt dat Assen 2,5 miljoen kwijt is aan het vliegveld en de provincie 2,1 miljoen voor Assen bijpast.

Lees meer: Assen steekt 2,5 miljoen in vliegveld Eelde: 'Maar grens is nu wel bereikt'

De stad Groningen bezit 26 procent van de aandelen, wat zou neerkomen op een verwachte financiële bijdrage van twaalf miljoen aan het investeringsplan. Maar dat ligt politiek lastig in de stad, waardoor VVD-wethouder Joost van Keulen uiteindelijk niet met meer over de brug kan komen dan zes miljoen.

'Meedoen met andere aandeelhouders'

Gedeputeerde Henk Brink zei vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata 'dat Drenthe in elk geval wel z'n verantwoordelijkheid heeft genomen'. "Als college vinden wij het vliegveld van groot belang, en ook het bedrijfsleven pakt dat op. En je had natuurlijk graag gehad dat de grootste stad in Noord-Nederland meedoet met de andere aandeelhouders. Daarover zijn ook afspraken."
Verder wil Brink niet al te veel over over de kwestie kwijt. "De brief van Groningen is nog vers, en het is trouwens collega Cees Bijl die het aandeelhouderschap van Eelde in portefeuille heeft. Laat ik er dus maar niet te veel over zeggen. En het is nog geen definitief besluit van Groningen. Als dat er wel is, en het blijft zes miljoen, dan is het aan de andere aandeelhouders om te zien hoe ze hiermee omgaan."

PVV Drenthe: 'Onbegrijpelijk'

De Drentse PVV-Statenfractievoorzitter Nico Uppelschoten vindt het onbegrijpelijk dat de stad Groningen nu ineens toch niet het volle bedrag betaalt. "Het vliegveld is toch ook het visitekaartje van Groningen. En dan uitgerekend deze stad wil dan ineens maar voor de helft betalen. Wat is dat nou voor een besluit. Ik vind het onbestaanbaar. De provincie Drenthe betaalt voor een deel de Asser aandeelhoudersbijdrage mee, waarom doet de provincie Groningen dat niet voor de stad? Ze zijn rijk genoeg daar", zo zei hij in Cassata.

Onbetrouwbaarheid politiek

Uppelschoten vindt het ook niet kunnen dat de stad Groningen als aandeelhouder eerst voorstander is van een investeringsplan voor de luchthaven, "en als het op betalen aankomt, dan geven ze niet thuis." Uppelschoten noemt de kwestie "weer een voorbeeld van de onbetrouwbaarheid van de politiek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.