Stelling: Drenthe heeft ruimte genoeg voor meer zonneparken

Moet Drenthe inzetten op meer zonneparken? (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Moet Drenthe inzetten op meer zonneparken? (Rechten: ANP/Koen van Weel)
ASSEN - Er zijn volop plannen voor de aanleg van zonneparken in onze provincie. Drenthe wil het grootste zonnepark van Nederland in de Drentse Veenkoloniën. De bouw van het zonnepark op vliegveld Eelde kan doorgaan. En er komen mogelijk zonneparken bij Noordscheschut en Emmen.
En het nieuwste plan: ondernemer Richard Kimman wil een zestig hectare groot zonnepark op landbouwgrond tussen Alteveer en Hollandscheveld

Kritiek op zonneparken

Maar die plannen stuiten ook op weerstand. Omwonende boeren bijvoorbeeld vinden de zestig hectare tussen Alteveer en Hollandscheveld veel te veel. "Dit is grootheidswaanzin. Het is mooie grond hier, heel goed voor gras. En als hier je zoveel zonnepanelen neerlegt, is dat zonde van de landbouwgrond", zegt boer Johan Bakker.
Zonneparken stuiten ook op kritiek van landbouworganisatie LTO. Eline Vedder van de afdeling Zuidwest-Drenthe: "Voor de sector als geheel vinden wij dit geen goede ontwikkeling. Steeds meer landbouwgrond verdwijnt voor bebouwing en nieuwe natuur, en als er dan nog meer grond verdwijnt, dan zet dat met name startende, jonge boeren op achterstand."
Maar er is ook steun voor de aanleg van zonneparken. Zonneparken kunnen bijvoorbeeld als alternatief dienen voor omstreden windmolens.

Stelling

Wat vindt u? Moet Drenthe inzetten op meer zonneparken? Aan ruimte geen gebrek, toch? Of bent u bang dat de aanleg van zonneparken bijvoorbeeld ten koste gaat van landbouwgrond of natuurgebied?

Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur naar 0592-331188 of kijk op Facebook.com/RTVDrenthe en laat jouw reactie achter.

Vorige stelling

Gisteren vroegen wij u of u zich veilig voelt op het platteland. Ruim 70 procent geeft aan zich veilig te voelen. Ruim 30 voelt zich niet veilig op het platteland. Er stemden 1.828 mensen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.