Waterleiding Maatschappij Drenthe krijgt meer tijd voor het vervangen van asbestleidingen

Het kantoor van de WMD (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het kantoor van de WMD (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Waterleiding Maatschappij Drenthe mag er enkele jaren langer over doen om de asbestleidingen in Drenthe te vervangen. Dat is gisteravond op de aandeelhoudersvergadering besloten.
"Maar wij hebben wel gezegd dat de WMD mogelijkheden moet zoeken om het tempo te verhogen", zegt gedeputeerde Cees Bijl. De provincie Drenthe is namelijk de grootste aandeelhouder bij de WMD.
De WMD heeft door het investeringsdebacle in Indonesië onvoldoende geld om de leidingen snel te vervangen. "Kijk, het punt is dat de WMD een bepaalde hoeveelheid geld van de bank mag lenen. Maar door het afboeken van de investeringen in Indonesië is het vermogen teruggelopen en daarmee ook het zogeheten leenvermogen."

Kwetsbare leidingen

De duizenden kilometers aan asbestleidingen zijn volgens Bijl kwetsbaar en moeten daarom vervangen worden. "Tijdens een storm in 2013 waren er op één dag meer dan honderd leidingbreuken. We hebben gezegd dat we daar wat aan moeten doen. Niet zozeer dat de volksgezondheid in het geding is, maar meer de levering van het water."
Komend jaar wordt er zo'n honderdvijftig kilometer aan leidingen vervangen. Maar de WMD moet van de provincie dus wel proberen de leidingen in de toekomst sneller te vervangen.

Procedure tegen de WMD

Overigens is er tijdens de aandeelhoudersvergadering geen besluit genomen over een procedure tegen de oud-directeur over de kwestie Indonesië. "Dat is nog in onderzoek en ligt bij de bestuurder van de WMD", aldus Bijl. "Die is daar in eerste instantie verantwoordelijk voor."
De gedeputeerde weet niet wanneer hier meer duidelijkheid over komt. "Dit moet heel zorgvuldig gebeuren", legt hij uit. "Je moet hoor en wederhoor toepassen. Het gaat namelijk niet alleen om de oud-bestuurder. Er is ook aangegeven dat gekeken moet worden naar de rol van de vorige accountant en de rol van de raad van commissarissen."

Eerder over de WMD

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.