'Ingenieursbureau gebruikt verkeerde norm bij beoordelen aardbevingsschade Zuidlaren'

Een gedupeerde laat de schade in zijn woning zien na de aardbeving (Rechten: Marjolein Lauret/RTV Drenthe)
Een gedupeerde laat de schade in zijn woning zien na de aardbeving (Rechten: Marjolein Lauret/RTV Drenthe)
ZUIDLAREN - Ingenieursbureau Witteveen+Bos gebruikt nog altijd een ongeschikte bouwrichtlijn, voor de beoordeling van aardbevingsschades in Zuidlaren.
Dat zegt ingenieur Willem Meiborg uit Woerden tegen RTV Noord. Eerder werden zijn analyses gebruikt in de rechtszaak over schades in het Groningse buitengebied.
In Zuidlaren werd op 23 december vorig jaar een aardbeving van 2.4 op de schaal van Richter gevoeld. Maar Witteveen+Bos wezen het grootste deel van de 350 schadeclaims af als C-schade, dus niet veroorzaakt door de aardbeving.
Lees meer: Een derde schades Zuidlaren 'mogelijk beïnvloed' door aardbeving
Het ingenieursbureau doet dat onder meer met een beroep op de zogeheten SBR-A methodiek. Volgens die methode zou de kans dat trillingen schade aanrichten kleiner zijn dan een procent. Diezelfde methodiek leidde ook tot de afwijzing van alle ruim 1600 schadeclaims buiten de Groningse contourlijn.

Denkfout

Maar volgens Meiborg is die SBR-A methodiek bedoeld om vooraf de kans op schade door lokale trillingen, zoals heien of zwaar vrachtverkeer, in te schatten. "Het is een denkfout om te concluderen dat als de kans op schade vooraf een procent is, dat hij dan ná een aardbeving dus ook niet aan de aardbeving is toe te schrijven. Bovendien gaat die trillingsrichtlijn niet over aardbevingstrillingen, maar lokale trillingen zoals heien of zwaar vrachtverkeer."
Meiborg heeft hier al eerder op gewezen, bij de behandeling van de schades in het Groningse buitengebied. Hij stelt vast dat het ingenieursbureau nu niet meer spreekt van een kans van een procent, maar van een aanvaardbaar kleine kans. Kwalijk, vindt hij, omdat daarmee impliciet wordt gesteld dat een kans op schade van 1 procent de risicoaansprakelijkheid van de NAM zou wegnemen.

'NAM aansprakelijk'

"Dat is niet zo", zegt Meiborg. "Volgens de Mijnbouwwet rust bij de NAM als mijnbouwexploitant altijd de risicoaansprakelijkheid voor elke schade, die door haar mijnbouwactiviteiten wordt veroorzaakt, hoe klein deze kans op schade ook is." Hij ziet dat bevestigd in het recente vonnis van de rechtbank in Assen, waarin een inwoner van het aardbevingsgebied een rechtszaak won tegen de NAM.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.