Prominent bronzen kunstwerk in Ruinerwold wordt na diefstal gemaakt van staal

RUINERWOLD - Het kunstwerk De Ontmoeting wordt gereconstrueerd. Dieven hadden tot twee keer toe een groot deel van het bronzen kunstwerk afgezaagd. Begin dit jaar bracht de gemeente de restanten over naar de gemeentewerf in Ruinen.
Het prominente kunstwerk hoort thuis op de kruising van de Koekanger Aa en De Wold Aa bij een van de toegangswegen van Ruinerwold. De inmiddels overleden kunstenaar Ruud de Windt uit Den Helder maakte het in 2003. Zijn zonen gaan in opdracht van de gemeente een replica maken.

Markant en geliefd

"Het kan niet hersteld worden tot het originele kunstwerk, maar het is zo markant en geliefd dat we wel een reconstructie willen. Mensen belden op naar de gemeente om te vragen waar het beeld gebleven is. Nou, het ligt op de werf en we hebben met de erven van de kunstenaar, die ook kunstenaars zijn, afgesproken dat ze een reconstructie maken in cortenstaal", zegt wethouder Mirjam Pauwels.
Het manshoge kunstwerk heeft de vorm van een spiraal en wordt in de volksmond de wokkel genoemd. "Mensen kennen waarschijnlijk kunstwerken van dat rood-bruin roestende staal wel. Dat geeft straks een andere uitstraling dan het nu heeft, maar de vorm blijft hetzelfde", aldus Pauwels.

Niet te verzekeren

Een dief is nooit gevonden en de kosten zijn daarom ook op niemand te verhalen zegt de wethouder. "Een verzekering van zo'n bronzen kunstwerk is ook veel te duur en verzekeraars beginnen er daarom niet aan. Dus dat geld moet de gemeente zelf ophoesten."
De replica kost 34.000 euro. De wethouder heeft het bedrag bijeen gekregen uit verschillende potjes. "We hebben wel een onderhoudsbudget, maar dat is niet genoeg. We hebben in kader van de cultuurexplosie dit jaar twee veilingen gehad van kunstwerken uit de opslag in het gemeentehuis. De opbrengst daarvan gebruiken we er ook voor. Kunst voor kunst hebben we het genoemd."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.