Jetta Klijnsma wil 'op fietse' naar haar nieuwe baan

DEN HAAG/ASSEN - Jetta Klijnsma wil nog niet te veel zeggen over haar rol als nieuwe commissaris van de koning. Ze geeft wel aan deuren voor Drenthe te openen in Den Haag. Ook wil Klijnsma het culturele leven in Drenthe verder uitbouwen.
Voor de rest wil de 60-jarige Hoogeveense de komende tijd met de Drenten in gesprek om te kijken wat zij vinden dat er op haar agenda moet komen. Vandaag begint de PvdA'er aan haar nieuwe baan als commissaris van de koning.

'Op fietse'

"Je moet mij die vraag, over mijn rol als CdK, over een paar maanden nog maar een keer stellen. Ik wil eerst heel veel naar mensen toe en ook mensen ontvangen om te horen waar de focus op moet liggen", zegt Klijnsma terwijl ze in de keuken van haar Haagse huis koffie zet.
Klijnsma wil graag naar Drenthe maar verlaat Den Haag ook met weemoed. Vooral de vele fietstochtjes naar zee zal ze missen; de files in de Randstad niet. Op de vraag waar ze wil gaan wonen is het antwoord simpel. "Als het kan in de buurt van het provinciehuis, zodat ik gewoon op de fiets naar mijn werk kan."

Sociaal

Dat sociale gezicht van Klijnsma is al vroeg tijdens haar Hoogeveense jeugd ontstaan, denkt ze. Door haar handicap (spastische benen) verbleef ze als 13-jarig meisje een jaar lang in een revalidatiecentrum. "Ik zag daar kinderen met nog veel ergere handicaps en zelfs kinderen die doodgingen. Dat deed me beseffen dat niet iedereen gelijk is en niet iedereen hetzelfde kan. Dus moet je mensen die niet alles kunnen helpen. Dat motiveert mij enorm."

Als ik Klijnsma vraag naar haar twee totaal verschillende periodes als staatssecretaris van sociale zaken, waarbij ze onder premier Mark Rutte de bijstand, werkvoorzieningschappen en uitkeringen strenger moest maken, kiest ze haar woorden. "Onder Balkenende IV kwam de bankencrisis voorzichtig tot wasdom. We hadden toen nog niet de volle omvang van die economische crisis op ons netvlies. Dat was wel aan de orde onder Rutte II. Toen hadden we de naweeën ervan. Man, dat was heftig en treurig. Veel mensen verloren hun werk en de Rijksbegroting lag aan diggelen. Dat was zwaar werk."

Sociale werkvoorzieningsschappen

Klijnsma verzet zich fel tegen de kritiek van destijds dat ze de sociale werkvoorzieningschappen zou hebben afgebroken. "Dat is niet waar. De sociale werkbedrijven staan nog steeds recht overeind, maar ik heb altijd gezegd: ze moeten van de 21ste eeuw worden. Ik ben van de inclusieve arbeidsmarkt, dus iedereen moet welkom zijn op de arbeidsmarkt. Als je een beperking hebt, wil je daar ook aan meedoen. Het liefst in het gewone bedrijfsleven, desnoods met hulp en subsidie. Als dat niet kan door een heel zware beperking, moet er beschut werk voor je zijn in zo'n sociaal werkbedrijf. Daarom heb ik in de wet geregeld dat dat beschutte werk gewoon recht overeind blijft."

De 100 miljoen euro van Klijnsma

"Wij hebben vorig jaar als Rutte II ook nog structureel 100 miljoen euro, dus ieder jaar opnieuw, voor de kinderarmoede beschikbaar gesteld. Dat geld gebruiken gemeenten om de kinderen te helpen. Daar ben ik blij mee. Dat is ook Jetta Klijnsma", verdedigt ze haar Rutte II-beleid.
Ze zegt het niet hardop, maar ze is boos. Boos op gemeenten die het geld niet naar arme kinderen laten gaan, maar in begrotingstekorten stoppen. Dat bleek vorige week uit onderzoek van Nieuwsuur. "Iedereen die mij goed kent, weet wat ik daarvan vind." Klijnsma weet zeker dat haar opvolger op sociale zaken daar scherp naar gaat kijken.

De focus, de deuren en cultuur

Klijnsma wil nog niet te veel zeggen over haar rol als nieuwe commissaris van de koning.
Wat wel duidelijk is: ze wil ondersteunend zijn aan Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten, en in Den Haag deuren openen voor Drenthe. Over de Drentse culturele identiteit en evenementen is ze al wel heel stellig. Die wil ze helpen uitbouwen. Shakespeare in Diever, de Koloniën van Weldadigheid, Het Pauperparadijs en het Drents Museum: Klijnsma komt met een hele waslijst van zaken die Drenthe moet koesteren en uitbouwen.
Tot slot zegt ze: "Ik ga de komende tijd eerst met veel Drenten praten over wat zij belangrijk vinden wat er op de agenda moet komen. Kom mij in het voorjaar nog maar eens vragen wat ik vind dat ik allemaal moet gaan doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.