Inbreker supermarkt Diever: Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten

De supermarkt in Diever waar was ingebroken (Rechten: Google Streetview)
De supermarkt in Diever waar was ingebroken (Rechten: Google Streetview)
ASSEN/DIEVER - Waarom drie mannen uit Almere op 11 september uitgerekend in Diever terechtkwamen om bij een supermarkt in te breken, blijft een raadsel. Wel bekenden de drie donderdagmiddag in de rechtbank in Assen dat ze de inbraak, waarbij 804 pakjes sigaretten en shag werden gestolen, hebben gepleegd.
Voor die feiten eiste de officier van justitie vijf maanden celstraf tegen de drie mannen van 20, 21 en 27 jaar. Ze wil ook dat de oudste nog twee maanden van een oude celstraf gaat uitzitten en de jongste vier maanden. Beide mannen zaten in een proeftijd tijdens de inbraak.

Inbraakalarm

Rond half vijf die septemberochtend wordt de eigenaar van de supermarkt wakker van het inbraakalarm. Als de man, die tegenover zijn zaak woont, naar buiten kijkt, ziet hij een man voor de winkel heen en weer lopen. Daarna ziet hij twee anderen de supermarkt uitrennen.
Als hij bij de winkel komt, ligt een raam eruit en is het binnen een chaos. De glazen deuren waarachter de rookwaren lagen, zijn kapot gegooid en er is een grote hoeveelheid weg. Het is de tweede keer in drie dagen tijd dat dit gebeurt in zijn winkel.

Verstopt in tuinhuisje

De politie begint een zoekactie in het dorp met een hond. Die vindt de mannen anderhalf uur later in een tuinhuisje ergens in een achtertuin. De hond grijpt de oudste, die daardoor behoorlijk gewond raakt aan een hand.

Lees meer: Twee inbraken bij supermarkt Diever: drie mannen uit Almere aangehouden

Bij de politie zwijgen de drie, maar in de rechtszaal bekennen ze dat ze de inbraak pleegden om geld te verdienen. De jongste man vertelt het meeste, al zijn daar wel heel veel vragen van de rechters voor nodig.

Niet gepland?

In Diever zijn ze toevallig beland, zeggen de drie. Dat was niet van tevoren gepland. Ze betuigen spijt en zeggen dat ze straf verdienen. “Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten”, aldus de 27-jarige man. Ze ontkennen dat ze iets te maken te hebben met de inbraak drie dagen eerder.
Dat de inbraak op 11 september niet gepland is, gelooft de officier van justitie niet. “Een dag eerder zijn donkere kleding en een breekijzer gekocht. Dit was zeker geen opwelling.”

Betrapt

De jongste van het trio bekent ook dat hij in Diever twee fietsen uit een openstaand tuinhuisje heeft gestolen. Dat deed hij met het idee om snel met de buit naar hun auto verderop in het dorp te kunnen vluchten.
“Maar toen we naar buiten kwamen, zag ik die man voor het raam staan en raakten we in paniek”, aldus de 20-jarige Almeerder. De buit, een dekbedovertrek en een tas vol sigaretten met een waarde van 4.000 euro, dumpen ze in de bosjes. Niet veel later vindt de politie alles terug.
De rechter doet uitspraak op 14 december.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.