'Legalisering permanente bewoning recreatieparken gaat wel zes jaar duren'

Een vakantiehuisje op 't Heuveltje (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een vakantiehuisje op 't Heuveltje (Rechten: archief RTV Drenthe)
ZUIDWOLDE - Volgens wethouder Jan ten Kate is het proces waarin de gemeente probeert een nieuwe toekomst voor de recreatieparken te vinden een zaak van de lange adem. De gemeente startte begin 2016 voortvarend met de discussie om een oplossing te vinden voor permanente bewoning, maar dat proces gaat inmiddels stroef.
Toch is de gemeenteraad gisteravond wel unaniem akkoord gegaan met de voorwaarden waarop zes van de twaalf parken zelf een plan van aanpak kunnen maken 'om te transformeren naar een ander gebruik'. Het gaat om Marterhaar, Oshaar, De Larix, 't Heuveltje, Zuiderhof en Marterhaar-Vorstenburg.

Marterhaar sceptisch

Bewoners van die parken blijken sceptisch te zijn over de aangeboden mogelijkheid. Zo schrijven bewoners van recreatiepark Marterhaar: "Als er een bestemmingswijziging moet komen, dan zouden niet wij een plan van aanpak moeten maken, maar dan zou de gemeente het initiatief moeten nemen. De Vereniging van Erfpachteigenaren kan immers niet bindende uitspraken doen namens alle leden."
In de raad vond de kritiek weerklank bij verschillende partijen. Jaap Wiechers (CU): "Er zijn veel onduidelijkheden, vooral waar de regie thuishoort. En het kan daarnaast niet zo zijn dat iemand die zijn recreatiewoning als zodanig wil behouden, dat niet meer zou kunnen."

Consequenties onduidelijk

PvdA-raadslid Mark Turksma: "We willen graag openbaar hebben hoe de parken er nu voor staan en wat het onderzoek van ZKA-adviseurs over de vitaliteit van die parken heeft opgeleverd. De gemeente moet duidelijker zijn over de consequenties van de ombouw van parken."
Wethouder Ten Kate wil de uitkomsten van de schouw in elk geval niet openbaren. "Omdat dat bedrijfsinformatie is en daar afspraken over zijn gemaakt met de parkeigenaren."

Dubbelbestemming toestaan

Gemeentebelangen wil dat de gemeente dubbelbestemmingen op parken officieel mogelijk maakt. Vakantiewoningen staan dan tussen permanent bewoonde huizen, een situatie die nu aan de orde van de dag is. Volgens raadslid Gerrie Hempen moeten parken de kans grijpen die ze geboden wordt: "En als ze niet in actie komen, dan moet er tot handhaving worden overgegaan."
Maar zover zal het niet komen, zegt de wethouder: "Dit is een proces dat geen snelheid duldt. Er is overleg nodig en het moet absoluut van onderop komen. We weten wat er gebeurt als we met handhavers het park opgaan en dat gaan we niet doen."

Geen blauwdruk

Wethouder Jan ten Kate spreekt van een 'operatie die we niet van vandaag op morgen kunnen regelen'. "Het is de wens van de raad en het college dat we niet met een blauwdruk vanuit de gemeente willen komen. Dan moeten we ze ook de tijd gunnen. En dan zullen we zien wat er komt. Ik weet in elk geval van één park dat ze er al bijna uit zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.