Vocht en lichte vorst, ideaal weer voor ijshaar

De foto van het ijshaar bij Grolloo (Rechten: Karla Leeftink)
De foto van het ijshaar bij Grolloo (Rechten: Karla Leeftink)
GROLLOO - De omstandigheden waren gisteren ideaal voor ijshaar, een bijzonder natuurverschijnsel dat niet vaak te zien is. De temperatuur moet namelijk net onder het vriespunt zijn en er is vochtige lucht voor nodig.
Op de mistige, koude dag van gisteren werd op verschillende plekken in Nederland ijshaar gezien. Zo ook bij Grolloo.
Karla Leeftink ontdekte het ijshaar, ook wel baardijs genoemd, in een beukenbos bij Grolloo. En ook de Drentse fotografe Karin Broekhuijsen maakte een mooie foto van ijshaar.

Hoe ontstaat ijshaar?

Het haarachtige ijs komt bij de juiste omstandigheden voor op dood en nat hout. Door schimmels in het hout komt er bij lichte vorst vocht vrij. Dit water wordt naar buiten geperst en bevriest dan in de vorm van een soort haren. IJshaar is vaak maar kort te zien, want bij zon of een oplopende temperatuur verdwijnt het opmerkelijke fenomeen.

Baard van Sinterklaas

"Een prachtig gezicht", laat Karla Eeftink weten na haar vondst in Grolloo. Het ijshaar deed haar denken aan de baardharen van Sinterklaas.
RTV Drenthe maakte in 2015 nog een korte reportage over ijshaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.