Geen straf voor melkwagenchauffeur die in Winsum op trein botste

De man uit Diphoorn botste op 18 november van vorig jaar tegen een trein (Rechten: ANP/Anjo de Haan)
De man uit Diphoorn botste op 18 november van vorig jaar tegen een trein (Rechten: ANP/Anjo de Haan)
GRONINGEN - De 30-jarige man uit Diphoorn die vorig jaar in Winsum met zijn melkwagen tegen een trein botste, krijgt geen straf. Dat heeft de rechter bepaald. Wel moet hij een schadevergoeding van 900 euro betalen.
De man reed op 18 november vorig jaar over een onbewaakte spoorwegovergang bij Winsum. Hij verleende hierbij geen voorrang aan een trein. Door de botsing ontspoorde de trein en raakten achttien mensen gewond. De Drent had de trein niet gezien, zei de man direct na het ongeval.

Overtreding

Het geen voorrang verlenen van de trein is een overtreding, geen misdrijf. Ook al waren de gevolgen erg groot. Van de achttien gewonden waren er drie mensen ernstig aan toe. De ravage was enorm.

Lees meer: Eis 250 euro boete voor Drentse melkrijder na treinongeluk Winsum

Het onderzoek van de Verkeersongevallenanalyse wees uit dat de melkrijder een gematigd gangetje had toen hij de spoorwegovergang aan de Voslaan naderde. Hij had wat last van de zon, maar niet zozeer dat hij een zonnebril nodig had, zei hij tegen de rechter. Ook zat de man niet te appen of te bellen.

Machinist

De treinmachinist zag de melkwagen de overgang naderen. Hij vroeg zich af of die wel zou stoppen, zei hij later. Twintig meter voor de overgang begon de trein te remmen. De botsing met de overvolle melkwagen volgde. De treinmachinist werd eerder ook als verdachte gehoord in deze zaak. Het Openbaar Ministerie zag geen reden om de man te vervolgen en seponeerde die zaak.

Treinovergang

Bij de overweg gebeurden de afgelopen tijd meerdere ongelukken. Toch was dit geen aanleiding om van de overweg een bewaakte spoorwegovergang te maken. Wel zou er gekeken worden naar een andere oplossing.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.