Korfballer Sven Jonker wordt perschef wielerploeg Astana

Sven Jonker gaat voor de Kazachse wielerploeg Astana werken (Rechten: Herry Borkink )
Sven Jonker gaat voor de Kazachse wielerploeg Astana werken (Rechten: Herry Borkink )
KORFBAL/WIELRENNEN - Sven Jonker (26), die vorig seizoen afscheid nam als speler van de eerste selectie van DOS'46 uit Nijeveen, wordt perschef bij wielerploeg Astana.
In het verleden reden onder meer Lars Boom en Lieuwe Westra voor de ploeg uit Kazachstan. "Het leek me altijd al leuk om perschef bij een wielerploeg te worden. Ik ben al vroeg besmet met het wielervirus. M'n oom Albert Hulzebosch heeft de Tour ooit gereden en een andere oom fietste ook", zegt Jonker. Nu krijgt hij ondermeer te maken met de Deen Jakob Fuglsang, die in de Tour de France van 2013 op de zevende plaats eindigde.

Snel gegaan

Voor Jonker is het allemaal heel snel gegaan. "Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in oktober in China, waar ik ook de mediazaken regelde, kwam ik in contact met Astana en toen is het balletje gaan rollen. Kopman Fabio Aru vertrok en nam zijn perschef - voor Engelstalige renners - mee naar z'n nieuwe ploeg. Die plek ga ik nu invullen."
Per 1 januari begint hij officieel met z'n nieuwe baan. "Op 15 december ga ik al wel naar een trainigskamp in Spanje om kennis te maken met de renners en de rest van de ploeg, maar in het nieuwe jaar begin ik pas echt", verklaart Jonker. "Ik moet de mediaverzoeken voor de renners verwerken, de social media bijhouden en daar zelf ook content voor maken."

Dopingverleden

Het uitgebreide dopingverleden van de ploeg hield Jonker niet tegen om te tekenen bij de ploeg uit Kazachstan. "Het wielrennen is een periode ziek geweest. Tien jaar geleden kwamen bij meerdere ploegen dopinggevallen naar buiten. Dit is een andere tijd. En wat er in het verleden is gebeurd, daar kan ik niks meer aan veranderen. Natuurlijk heb ik er zelf ook naar gevraagd in de gesprekken. Maar ik heb het idee dat er een hele andere wind waait. Ze hebben doktoren uit andere sporten. Ze willen verjonging binnen de ploeg, mede daarom ben ik er ook terecht gekomen."

Vaak van huis

Jonker speelde zeven jaar bij DOS'46 waarvan zes seizoenen in het eerste. Hij nam na vorig seizoen afscheid van de sport omdat hij het niet kon combineren met zijn werk bij sportmarketingbureau SportVibes in Den Haag. "Ik woonde voor een deel in Den Haag, dus ik was 260 dagen van huis. Bij Astana ben ik straks waarschijnlijk zo'n 130 dagen van huis. De Tour de France is natuurlijk een hele intensieve periode. In juli ben ik een maand in Frankrijk. Maar dat hele circus trekt me wel."

Perschef Engelstaligen

Bij Astana werken drie perschefs die de taken duidelijk verdeeld hebben. "De renners uit Kazachstan hebben een eigen perschef, de Engelstaligen en de niet-Engelstaligen hebben er ook één. Ik volg het programma van de Engelstalige renners. Waar zij rijden, daar ben ik ook zoveel mogelijk."
Jonker woont nog altijd in Meppel met z'n vriendin Nienke Hintzbergen die nog wel altijd in het eerste van DOS'46 speelt. "Dus de binding met DOS blijft", besluit Jonker.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.