Loonbedrijf voelt zich bedonderd door Area rond inzet strooiwagens in Hoogeveen

Loonbedrijf Jansen voelt zich bedonderd door AREA (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
Loonbedrijf Jansen voelt zich bedonderd door AREA (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Area Reiniging pleegt contractbreuk door afgelopen weekend vier trekkers en bijbehorend personeel in te huren voor het strooien van Hoogeveen. Dat vindt Loonbedrijf Jansen uit Tiendeveen.
Vandaag stonden de twee partijen voor de rechter.

Strooiwagens

Area is verantwoordelijk voor het strooien van zout in Hoogeveen. Dit doet het bedrijf niet zelf, maar huurt daarvoor personeel in via Loonbedrijf Jansen. Afspraak was volgens het loonbedrijf dat er acht trekkers met personeel ingehuurd zouden worden afgelopen weekend, maar er werden vier ingehuurd.
Volgens de eigenaar van het loonbedrijf, Jaap Jansen kost dit op jaarbasis zo'n 95.000 euro. Tijdens de zitting vandaag bleek dat er een driejarig contract ligt, en dat in een bijzin staat dat alleen in het eerste jaar maar acht trekkers ingehuurd hoefden te worden.

Optimaliseren van de routes

Volgens de advocaat van Area is voor die constructie gekozen omdat er elk jaar opnieuw gekeken wordt naar de verkeersintensiteit. "We optimaliseren elk jaar de routes. We hebben geen toekomstverplichting naar Jansen toe."
Jansen is het daar niet mee eens. "Je gaat er toch niet van uit dat als je op aanvraag investeringen doet in strooimaterieel dat dat voor één jaar is. We doen dit al sinds 2010 in Hoogeveen en elke keer komen er routes bij."

Samenwerking met De Wolden is boosdoener

De samenwerking tussen de gemeente Hoogeveen en De Wolden is een van de oorzaken waardoor er minder strooiroutes voor Jansen zijn, zegt Area. "Er zijn routes gecombineerd. De Wolden rijdt met eigen materieel nu ook een deel voor ons. Het gaat om routeoptimalisatie."
De rechter spreekt van een onevenwichtig contract, waarbij het risico eenzijdig bij het grondverzetsbedrijf ligt. Hij biedt de partijen de mogelijkheid tijdens een korte schorsing tot een oplossing te komen. Maar die oplossing blijft uit.

Risico

Ook de rechter gebruikt de schorsing goed. Hij leest in het aanbestedingsdocument dat Area opstelde dat het gaat om één hoofdroute en acht kleine routes. "Hier staat precies wat Jansen had verwacht. Sowieso neemt de aannemer al risico, omdat hij niet weet hoe vaak op die routes elk jaar gestrooid moeten worden."
De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.