Over zes weken duidelijkheid over vergunning gaswinning bij Wapse

Raad van State buigt zich over de zaak tegen gasproducent Vermilion (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
Raad van State buigt zich over de zaak tegen gasproducent Vermilion (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
DEN HAAG - De Raad van State spreekt zich over zes weken uit over de hoeveelheid gas die Vermilion in Wapse mag winnen.
De Raad van State besprak vandaag vooral de berekening van het gas dat Vermilion heeft gewonnen bij Wapse. Milieudefensie en Vermilion zijn het daarover niet eens. Zo rekent Milieudefensie met een hogere temperatuur. Hierdoor zit er meer aardgas in een kubieke meter. Door deze berekening zou Vermilion dus meer gas hebben gewonnen dan was toegestaan.
Ook zou er dan een milieueffectrapport opgesteld moeten worden, wat niet is gebeurd.
De rechtbank gaf in januari Milieudefensie gelijk en bepaalde dat de vergunning onterecht was. Vermilion moest korte tijd de gaswinning stilleggen. Maar na een spoedprocedure mocht het gasbedrijf, onder voorwaarden, toch weer beginnen met de gaswinning.

Milieufeffectrapport

Als Milieudefensie gelijkt krijgt, dan kan dit ook effect hebben op de uitbreidingsvergunning die het ministerie van Economische zaken in juli van dit jaar aan Vermilion heeft gegeven. Hierin staat dat de gaswinning bij Wapse verdrievoudigt mag worden. Deze vergunning is gebaseerd op de vergunning die vandaag werd besproken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.