Ermerzand koopt grond vakantiepark voor 2,6 miljoen

Klusjesman André Brouwers en penningmeester Wietse Rijkens.
Klusjesman André Brouwers en penningmeester Wietse Rijkens. © Steven Stegen / RTV Drenthe
ERM - Acht jaar is er aan de deal gewerkt en nu is hij officieel: de coöperatieve vereniging Ermerzand koopt de grond waarop het bungalowpark staat van de gemeente Coevorden. Daarmee is een bedrag van ruim 2,6 miljoen euro gemoeid.
Penningmeester Wietse Rijkens mag zich samen met de andere bewoners nu grootgrondbezitter noemen. Tot gisteren werd de 20 hectare waarop het park is gevestigd gebruikt via een erfpachtconstructie. "Maar die loopt in 2023 af. We zijn in goed overleg met de gemeente tot aankoop over gegaan."

Toekomst

Daar ging heel wat praten en onderhandelen aan vooraf. "De 160 eigenaren moesten er natuurlijk wel mee instemmen, want ze moesten een extra bijdrage betalen. Maar bijna iedereen staat er achter. Het is een belangrijke stap voor de toekomst van het Ermerzand", aldus Rijkens.
De eigenaren van de huisjes betalen eenmalig zo’n 10.000 euro. "Maar daar staat tegenover dat de jaarlijkse erfpacht nu vervalt. Bewoners kunnen nu makkelijker een hypotheek krijgen en ook zijn hun woningen meer waard geworden", legt Rijkens uit.

Transitiepark

Ermerzand wordt gezien als een transitiepark. "Dat wil zeggen dat er geen toekomst voor het park is puur alleen als recreatiepark. Die functie blijft deels, maar we willen daarnaast ook inzetten op permanent wonen in combinatie met zorg."

Lees meer: 'Proef met wonen in vakantiehuisjes Ermerzand moet sneller beginnen'

De gemeente Coevorden ziet het ook graag die kant op gaan, maar de provincie moet er volgens Rijkens nog een definitieve klap op geven.
Wethouder Jan Zwiers van de gemeente Coevorden is blij met de verkoop van de grond. "We rekenden de grond al niet meer tot ons kernbezit. Ik denk dat de verkoop bijdraagt aan de kwaliteit van het park. Ze hebben prima plannen op het Ermerzand."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.