Celstraffen geëist voor loods vol gestolen spullen

Tegen een 34-jarige man uit Dedemsvaart heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 21 maanden cel geëist (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Tegen een 34-jarige man uit Dedemsvaart heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 21 maanden cel geëist (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
ASSEN/ZUIDWOLDE - Tegen een 34-jarige man uit Dedemsvaart heeft het Openbaar Ministerie vandaag 21 maanden cel geëist. Hij wordt verdacht van het bezit van een enorme hoeveelheid gestolen spullen en de diefstal van 150 liter diesel.
De man werd in de nacht van 1 op 2 mei opgepakt in het Friese Makkinga, waar hij samen met een 30-jarige man uit Hoogeveen 150 liter diesel zou hebben gestolen uit machines op een bouwterrein. Dat bekende de Overijsseler. Vlak na hun arrestatie kreeg de politie via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie binnen dat de twee een loods in Zuidwolde hadden, die vol stond met gestolen spullen.

Spullen en drugs

Tijdens een inval in die loods aan de Industrieweg in het dorp, bleek de info te kloppen. In de loods lag een enorme hoeveelheid elektrisch gereedschap, er stonden aanhangers, quads, een bestelbus en ook een koelkast met daarin ruim driehonderd gram speed. De spullen bleken, op de drugs na, gestolen te zijn bij inbraken die waren gepleegd in onder meer Zuidwolde, Veeningen, Raalte en Havelte.

Inbraak Havelte

In Havelte werd in april ingebroken in meerdere schuren en bijgebouwen van een twee maanden daarvoor afgebrande woonboerderij. Op 20 april ontdekte de eigenaar dat alle overgebleven panden overhoop waren gehaald en een enorme hoeveelheid gereedschap weg was. Zelfs de spullen van de schilders die het gastenverblijf opknapten, waren gestolen.
Het grootste deel ervan werd teruggevonden in de loods in Zuidwolde. Ook vond de politie een deel ervan terug bij een 32-jarige man uit Wateren. Tegen hem eiste het OM vijf maanden cel voor heling.

'Broodje aap'

De man uit Dedemsvaart, die inmiddels zeven maanden vastzit, ontkent dat hij iets met de inbraken te maken heeft. Hoewel er aanwijzingen voor zijn dat hij wel degelijk heeft ingebroken, kan de officier van justitie dat niet bewijzen. Dat de Overijsseler niks wist van de spullen in de loods, zoals hij in de rechtsbank in Assen verklaarde, noemde de officier van justitie een broodje-aapverhaal.

Valse factuur

Zijn handlanger uit Wateren zit niet meer vast, maar had het volgens zijn advocaat te druk om naar de rechtszaak te komen. Behalve van heling wordt hij ook verdacht van valsheid in geschrifte. Om te verdoezelen dat de spullen in de loods gestolen waren, stelde hij volgens de officier van justitie een valse factuur op met daarop een bedrag van bijna 50.000 euro. Voor dat bedrag zou hij de spullen in de loods hebben verkocht aan de 30-jarige man uit Hoogeveen.
De Hoogevener verschijnt volgende week voor de rechter. De rechtbank doet op 22 december in één keer uitspraak in alle zaken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.