'Plek op Unescolijst is geweldige waardering voor molenaars'

RUINEN - Het ambacht van molenaar heeft een plekje gekregen op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco.
Dat is tijdens een vergadering van Unesco in Zuid-Korea bekendgemaakt.

'Geweldige waardering'

Voorzitter Geert Roeles van de Drentse Molenstichting is erg blij met de erkenning voor het ambacht.
"Het is een geweldige waardering voor de molenaars. Daarnaast is het ook echt een ondersteuning voor het ambacht en ik hoop dat het een aanmoediging is voor mensen om een molenaarscursus te volgen", zegt Roeles.
Volgens de voorzitter zit het met het aantal molenaars in onze provincie nog wel goed. "Hier in Drenthe hebben we geen probleem. En er is ook veel belangstelling vanuit scholen voor het ambacht van molenaar."

Meer belangstelling

Molenaar Erwin de Jonge van De Wieker Meule in De Wijk vindt dat de molens meer aandacht verdienen. Die moet er nu komen dankzij de Unescobenoeming.
"Het is altijd mooi als molens meer in de belangstelling komen te staan. Dat is nu nog wat te weinig. En ik hoop dat ook jongeren enthousiast worden."

Extra bezoekers

Molenaar Jan Schenkel van molen de Zaandplatte in Ruinen heeft zich niet heel druk gemaakt om de status, maar vindt het wel leuk dat het ambacht nu op de Unescolijst staat.
"Dat we erop staan, is prachtig. Misschien dat er nu extra mensen komen kijken", aldus Schenkel.
Jaarlijks komen er zo'n 4.000 tot 5.000 mensen bij de molen kijken, die overigens precies tien jaar geleden tot de mooiste van onze provincie werd uitgeroepen.
Alle molenaars in Drenthe hebben een oproep gekregen om de molen in de vreugdestand te zetten.
Wat zeggen de wieken van een molen?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.