Een riek, schep of klomp als moordwapen

Bart F.M.Droog met een onalledaags moordwapen;
 een beddenpan (Rechten: Lydia Tuijnman/RTV Drenthe)
Bart F.M.Droog met een onalledaags moordwapen; een beddenpan (Rechten: Lydia Tuijnman/RTV Drenthe)
Eenrum - Levensdelicten werden in landelijke provincies als Drenthe vaak begaan met landbouwgerei, zegt Bart F.M. Droog, dichter en onderzoeksjournalist. Hij presenteert in zijn bundel veertig gedichten bij historische levensdelicten.
Droog (Emmen, 1966) vroeg collega's om hun dichtader te laten vloeien bij een moord in hun woongebied. Het resultaat; het boek 'Moordballaden, op ware moorden gebaseerde gedichten.'

Dronkemansruzie

Uit Drenthe staat er maar één moord in het boek. Het gedicht erbij is van de hand van Egbert Hovenkamp.
Het gaat over de gebroeders Karstenberg, 22 en 25 jaren jong, ze laten het leven in Barger-Oosterveen. Het jaar: 1910. Een dronkemansruzie in een illegale kroeg over wie er die avond een meisje in het water deed vallen. Er worden messen getrokken. Hoewel drie mannen verdacht worden van deze dubbele moord, wordt er uiteindelijk slechts één veroordeeld. Hij krijgt vijf jaar gevangenisstraf.

Tanden van de eg

Op zijn website verzamelt Droog vele honderden levensdelicten. Daarin valt op dat men in plattelandsprovincies zoals Drenthe graag grijpt naar de spade, de riek, de bijl. "Ook de tanden van de eg zijn een populair moordwapen", aldus Droog. Omdat er tot 1919 geen echte vuurwapenwetgeving was, werd er voordien ook naar het pistool of (dubbelloops) geweer gegrepen; vaker dan vandaag de dag hadden mensen een vuurwapen in huis.

Bittere werkelijkheid

De gedichten in het boek beschrijven vele gruwelijke moorden. Het Beest van Harkstede komt voorbij, maar ook de Junkie-non uit Wettere en een Leidse gifmengster die tientallen plaatsgenoten om het leven bracht.
Het boekwerkje gaat vergezeld van een waarschuwing. "Het lezen van dit werk kan heftige emoties oproepen", aldus de tekst op de achterkant. "Elke beschreven zaak berust op bittere werkelijkheid - en elk gedicht brengt die werkelijkheid weer tot leven."

Gedegen onderzoek

Uit onderzoek van Droog blijkt dat tot op heden veel levensdelicten niet door het CBS worden geregistreerd. Mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld, noodweer of verkeersdelict vallen buiten de statistieken. Droog vindt in bijvoorbeeld in 1911 veertig levensdelicten in krantenarchieven, terwijl het CBS gewag maakt van 14 moorden/doodslagen. Droog : "Het wachten is op gedegen onderzoek om uitsluitsel te krijgen over het echte aantal levensdelicten in Nederland."
Meer over de moordballaden in Drenthe Toen, het programma over de geschiedenis van Drenthe, zondag 10 december tussen 2 en 3 op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.