Stel uit Emmen moet 70.000 euro terugbetalen vanwege uitkeringsfraude

Een stel moet 70.000 euro terugbetalen in verband met uitkeringsfraude (Rechten: RTV Drenthe)
Een stel moet 70.000 euro terugbetalen in verband met uitkeringsfraude (Rechten: RTV Drenthe)
EMMEN - Een stel uit Emmen moet 70.000 euro terugbetalen aan de gemeente. De twee kregen dat bedrag via een uitkering waar ze geen recht op hadden.
Ook werden de twee veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Gescheiden

Het stel scheidde in 2009. Anderhalf jaar later trok de man weer bij zijn ex in. "Er waren problemen met de kinderen. Maar verder had ik geen relatie met haar", zei hij in de rechtbank. De vrouw had een uitkering, maar meldde niet dat haar ex weer bij haar inwonen. "En dat is fraude", oordeelde de rechter.

Anonieme meldingen

In 2012, 2014 en 2016 kwamen er tips bij de gemeente binnen dat de vrouw niet meer alleen woonde. In 2012 en 2014 was er te weinig bewijs om het stel te vervolgen. In 2016 pakten rechercheurs het grondiger aan. Ze werden geobserveerd en bankafschriften werden gecontroleerd.
De man en vrouw werden samen opgepakt. "En dat ging niet zachtzinnig", zei de man. Beiden verklaarden dat ze op het bureau onder druk waren gezet. Daar ging de rechter aan voorbij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.