Curling Cup in Emmen weer van start: 'Na een keer ben je verslaafd'

EMMEN - Emmen is rond deze tijd van het jaar de curlinghoofdstad van Drenthe. De strijd rond de jaarlijkse Curling Cup is gisteravond losgebarsten.
Curling wordt steeds populairder in Emmen. "Er doen dit jaar 72 teams mee", zegt organisator Johan Lubbers. "Vorig jaar waren dat er 48. En we hebben 15 teams op de wachtlijst moeten zetten." Er is nu een extra baan toegevoegd op de ijsbaan in Emmen, zodat er vier teams tegelijkertijd kunnen spelen.

'Verslaafd'

Maar wat maakt het Emmer curling dan zo populair? "Na één keer schuiven ben je verslaafd", vertelt Lubbers. "Het competitieve maakt het leuk. Ik zag wat teams die voor het eerst meedoen, die wat nonchalant en lacherig deden in de eerste ronde. Maar in de tweede ronde waren ze echt serieuzer en aan het strijden."

Lees meer: Curling Cup Emmen steeds populairder: van 48 naar 72 teams

De Rabobank is de gelukkige winnaar van vorig jaar en won toen een curlingcursus in Thialf Heerenveen. "We doen dit jaar met twee teams mee en gaan er vol tegenaan", zegt Andreas Lameris. "We hebben net de eerste wedstrijd gewonnen en zien het wel."

Slakommen en beton

"Het is gezellig en alle teams doen hun best", lacht scheidsrechter Frank Valeton, die goed moet opletten waar de curlingstenen belanden. "Het team dat de meeste stenen vlakbij de rode cirkel krijgt, wint."
Het curlen in Emmen is wel anders ten opzichte van 'het echte curling'. "Hier wordt niet geveegd, want daar heeft de steen te veel snelheid voor. Echte curling-stenen zijn van graniet. Deze zijn van slakommen gemaakt met beton. Veel goedkoper", lacht Lubbers.
De voorrondes gaan deze week op woensdag en donderdag verder. Volgende week zijn de andere teams aan de beurt en op 4 januari is de finale.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.