Captain Henk Kuipers van No Surrender opgepakt voor mishandeling en bedreiging

EMMEN - No Surrender-captain Henk Kuipers uit Emmen is vanochtend opgepakt door een arrestatieteam van vijftien agenten. Hij wordt verdacht van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.
De strafbare feiten waar de leider van motorclub No Surrender van wordt verdacht, zouden zowel binnen de motorclub als daarbuiten hebben plaatsgevonden in de periode van 2014 tot en met 2017.
Mishandeling, afpersing en diefstal
Kuipers wordt ervan verdacht tenminste acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Zij zouden zich in zijn ogen niet hebben gehouden aan de clubregels. "Nadat de ex-leden met bad standing uit de club werden gezet, moesten zij boetes betalen van duizenden euro's en/of waardevolle goederen inleveren", zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus. "Dit lijkt op een verdienmodel van de club."
'Incassobureau'
Daarnaast wordt Kuipers ervan verdacht tenminste drie ondernemers te hebben benaderd om af te persen. Hij zou in deze zaken zijn opgetreden als een soort incassobureau. De incasso’s gingen echter gepaard met bedreigingen en werden soms uitgevoerd in clubkleding.
Naast Kuipers is ook een 59-jarige man uit Sneek aangehouden. Hem wordt verweten dat hij in 2014 en 2015 de leider van No Surrender inzette voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso’s. Hij zou hebben geweten dat er sprake was van een strafbare aanpak. De politie doorzoekt de woningen van beide mannen in Emmen en Sneek. Ook wordt een kantoorpand in Drachten doorzocht.
Clubhuis gesloten
Justitie doet al langer onderzoek naar criminele activiteiten binnen No Surrender. Eerder werd het clubhuis van de motorclub in Emmen gesloten en werd de president van No Surrender, Edwin K. veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Uit onderzoek bleek dat er onder meer in harddrugs werd gehandeld en dat dit hier ook werd gebruikt. Daarnaast waren er aanwijzingen voor ernstige geweldsmisdrijven.
"Door de gesloten cultuur durven ex-leden geen aangifte te doen, maar we doen nu een oproep richting slachtoffers om zich te melden," aldus Heidanus.
Voor kerst vast
Advocaat Roy van der Wal van Kuipers kan niet inhoudelijk op de aanhouding reageren, omdat zijn cliënt in beperking zit. Wel zegt hij dat bronnen bij de politie al eerder aan Kuipers lieten weten dat hij voor de kerst vast zou zitten.
Journalist doet aangifte van bedreiging
Afgelopen week deed misdaadjournalist John van de Heuvel nog aangifte tegen No Surrender. Hij zou door leden van de motorclub zijn bedreigd. Captain Henk Kuipers deed dit af als een leugen. "Die man vertelt allemaal leugens", zei hij tegen RTV Drenthe. Maar volgens de politie heeft deze zaak niets met de aanhouding te maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.