Trommelen, fluiten en joelen: leraren lopen lawaaimars door Assen

ASSEN - Ze zijn vol goede hoop, de leraren van COG Drenthe. Met een protestmars door Assen willen zij laten zien dat er veel meer geld voor het basisonderwijs moet komen.
Op alle scholen van COG Drenthe zijn leerlingen vandaag niet welkom. Opnieuw staken de leraren. "We willen een vuist maken voor het onderwijs. We willen meer geld voor meer handen in de klas, de werkdruk moet omlaag en er moeten meer invalleerkrachten komen", vindt juf Ellen Sonnemans.

Lees meer: Veel basisscholen in Drenthe dicht: leraren staken

De protestmars gaat via de Rolderstraat en het gemeentehuis naar de Kop van de Vaart. Bij het Drentse vrijheidsbeeld wordt een protestlied gezongen. De leraren zijn gewapend met een opvallend spandoek, waarop staat: PO glibbert onderuit. PO staat voor Primair Onderwijs. In totaal lopen tussen de honderd en tweehonderd leraren mee.

Herrie maken

Alle scholen in Drenthe mogen vandaag zelf weten hoe zij actie voeren. Sommige scholen zijn gewoon geopend, anderen voeren op hun eigen manier actie. Jenny Harkema van COG Drenthe: "We zouden in een bioscoop kunnen gaan zitten, maar dan ziet niemand ons. Daarom hebben wij besloten om herrie te maken in Assen. In totaal doen leraren van zestien scholen aan de actie mee."

Nieuwe acties

Het basisonderwijs eist 1,4 miljard euro van de regering. Eerder maakte het kabinet al bekend 700 miljoen euro beschikbaar te stellen. 430 miljoen euro om de werkdruk te verlagen en 270 miljoen om de salarissen te verhogen. Maar dat is voor de onderwijzers niet genoeg. Als de staking van vandaag niets oplevert, volgen er vanaf januari estafetteacties tot aan de zomervakantie, meldt belangengroep PO in Actie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.