OM eist anderhalf jaar cel tegen voormalige Rendo-technici

De 57-jarige bedrijfskundige Ybrand G. en 49-jarige ingenieur Geert T. hoorden vandaag voor hun aandeel in de fraudezaak Rendo, anderhalf jaar cel eisen (Rechten: Pixabay.com)
De 57-jarige bedrijfskundige Ybrand G. en 49-jarige ingenieur Geert T. hoorden vandaag voor hun aandeel in de fraudezaak Rendo, anderhalf jaar cel eisen (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - De 57-jarige bedrijfskundige Ybrand G. uit Oss en 49-jarige ingenieur Geert T. uit Mol (België) hoorden vandaag, voor hun aandeel in de fraudezaak Rendo, anderhalf jaar cel eisen.
Volgens het openbaar ministerie hebben de twee zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. Dit zou zijn gebeurd in de periode van december 2007 tot juni 2010.

Onafhankelijk

De officier van justitie vindt dat de twee een aandeel hebben gehad in de dubieuze miljoenentransactie vanaf Rendo naar het bedrijf SGI. Dit bedrijf werd in 2007 opgezet toen Rendo plannen had een nieuwe centrale in Steenwijk te bouwen. Rendo mocht volgens de Splitsingswet niet in eigen beheer bouwen en daarom werd SGI als onafhankelijke derde partij opgericht. Zittende directieleden van Rendo mochten geen rol spelen binnen SGI.

Achter de schermen

Dit gebeurde in het geheim wel. Richard W. (58) uit Groningen en Stephan V. (50) uit Meppel trokken als Rendo-directeuren achter de schermen zestig procent van de aandelen naar zich toe. Terwijl op papier stromannen (zoals een schoonvader, broer, en partner) directeur stonden vermeld. De rest van de aandelen waren voor G. en T.
Lees meer: 'Geld uit Rendo-fraude kwam terecht bij Noorse Broeders Stadskanaal'​
Wisten van niets
De Raad van Commissarissen (RvC) en de Vergadering van Aandeelhouders (VvA) waren niet op de hoogte van deze heimelijke constructie. G. en T. zeiden dat zij ervan overtuigd waren dat alle partijen hier in toestemden. De officier vindt dat G. en T. niet alleen maar had mogen vertrouwen op de adviezen van hun adviseurs.

Verzet

Uit het dossier blijkt dat zowel G. als T. zich meermalen hebben verbaasd en zich soms ook hebben verzet tegen de gebruikte constructies, maar uiteindelijk akkoord zijn gegaan. ‘Zij hebben nagelaten verder onderzoek te doen’, zei de officier. Beide verdachten werden in december 2012 aangehouden.

Lees meer: Vijf en drie jaar cel geëist tegen oud-directeuren Rendo voor fraude

Eerder al eiste het openbaar ministerie tegen de hoofdverdachten Stephan V. (50) uit Meppel drie jaar cel en de 58-jarige Richard W. uit Groningen vijf jaar cel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.