Celstraf geëist tegen dieseldief met loods vol gestolen spullen

Het Om eiste vandaag celstraf tegen een dieseldief met een loods vol gestolen spullen (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Het Om eiste vandaag celstraf tegen een dieseldief met een loods vol gestolen spullen (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
ASSEN/ZUIDWOLDE - Werden vorige week al celstraffen van 21 en vijf maanden geëist tegen twee mannen uit Dedemsvaart en Wateren voor grootschalige heling; een handlanger uit Hoogeveen hoorde vandaag 2,5 jaar cel (tien maanden voorwaardelijk) eisen.
De 30-jarige Hoogevener verscheen een week later voor de rechter in Assen, omdat zijn advocaat vorige week niet kon. Hij wordt door het Openbaar Ministerie gezien als mede-eigenaar van een loods in Zuidwolde, die in mei dit jaar tjokvol gestolen spullen stond. De andere eigenaar van de loods aan de Industrieweg was volgens het OM de man uit Dedemsvaart.
Lees meer: Celstraffen geëist voor loods vol gestolen spullen
Diesel en drugs
De politie ontdekte de loods na tips die binnenkwamen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dat gebeurde vlak nadat de mannen uit Hoogeveen en Dedemsvaart op 2 mei dit jaar waren opgepakt voor de diefstal van 150 liter diesel op een bouwterrein in Makkinga.
De Hoogevener bekende de diefstal. De 52 xtc-pillen en de paar gram speed die hij die nacht op zak had, waren ook van hem, bekende hij in de rechtszaal. Voor eigen gebruik, zei de man, net als de diesel.

Buit van inbraken

In de loods vond de politie een paar dagen later een hele berg spullen die vorig jaar en dit jaar waren buitgemaakt bij inbraken in Zuid-Drenthe en Overijssel. De man uit Dedemsvaart zei vorige week al dat hij niks van de spullen wist. Dat herhaalde zijn handlanger uit Hoogeveen dinsdag in de rechtszaal. Ongeloofwaardig, oordeelde de officier van justitie.
Datzelfde vond hij van de verklaring van de Hoogevener dat het 9-millimeterpistool dat in de loods lag niet van hem was. Zijn DNA zat erop en een getuige verklaarde bij de politie ook dat het wapen wel van de man was. “Ik weet niks van dat pistool", aldus de 30-jarige man. "Ik heb juist een enorme hekel aan vuurwapens, sinds ik het meegemaakt dat een kameraad van mij werd doodgeschoten.”

In de cel

De man zit vast sinds 2 mei dit jaar, net als zijn handlanger uit Dedemsvaart. Op 22 december doet de rechtbank uitspraak. Tot die tijd blijven de twee in de cel. De verdachte uit Wateren mag het vonnis thuis afwachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.