Taakstraf voor bespugen wethouder van Hoogeveen

Wethouder Giethoorn werd in juli in zijn gezicht gespuugd (Rechten: RTV Drenthe)
Wethouder Giethoorn werd in juli in zijn gezicht gespuugd (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN/HOOGEVEEN - Een stomme zet, maar uit pure onmacht. Zo omschrijft een 50-jarige man uit Mussel het bespugen van wethouder Erik Giethoorn van de gemeente Hoogeveen. De rechtbank veroordeelde hem tot een taakstraf van 20 uur, waarvan 10 uur voorwaardelijk.
In
van dit jaar bespuugde de man de wethouder nadat bekend werd dat de instelling waar hij verbleef moest sluiten.

In gezicht gespuugd

De gemeente Hoogeveen besloot in juli over te gaan tot de sluiting van BenEffectief, de zorginstelling waar de man verbleef. De cliënten van de instelling voor begeleid wonen in Hoogeveen werden per direct overgeplaatst omdat de zorg volgens de gemeente te kort schoot. Toen wethouder Giethoorn de dag erna bij het pand aankwam om hier een interview over te geven aan RTV Drenthe, werd hij door de cliënt in zijn gezicht gespuugd.

Man riep 'nare' dingen

De 50-jarige man was bang dat hij op straat zou belanden en riep daarom 'nare' dingen naar de wethouder, spuugde hem in het gezicht en op zijn kleding. Voor belediging van een ambtenaar in functie veroordeelde de rechtbank in Assen hem tot een taakstraf van 20 uur, waarvan 10 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Eerder veroordeeld

De man is al eerder veroordeeld voor bedreiging en belediging. In 2014 kreeg hij daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De rechter hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man en zijn actuele situatie. Hij woont inmiddels op een andere plek waar hij het naar eigen zeggen zeer naar zijn zin heeft.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.