GGD Drenthe: Ventileren van je huis is belangrijk voor je gezondheid

Hoe goed is jouw huis geventileerd? (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Hoe goed is jouw huis geventileerd? (Rechten: ANP/Koen van Weel)
ASSEN - GGD Drenthe drukt mensen op het hart om hun huizen tijdens deze koude periode voldoende te ventileren.
Doe je dat niet, dan kun je last krijgen van je gezondheid. En als je denkt goed bezig te zijn door even een halfuurtje een raam open te zetten, heb je het mis. Hoe moet het dan wel? Vier vragen!

Waarom moet ik mijn huis ventileren?

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 à 15 liter water per dag door zweten, uitademen, koken, wassen, douchen en baden. Planten en huisdieren zorgen voor nog meer vocht in huis. Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten. Die kunnen weer leiden tot gezondheidsklachten.

Wat voor klachten kan ik dan krijgen?

Schimmels en huisstofmijten kunnen benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid veroorzaken. Het zorgt ook voor meer astma- en allergieklachten.

Even een halfuurtje een raam openzetten is toch voldoende om de boel een beetje te laten luchten?

We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Ard van Pelt, milieugezondheidskundige van GGD Drenthe, licht toe: "Even flink de ramen open en lekker frisse lucht naar binnen. Dat voelt fijn. Maar een half uur na het luchten is de frisheid alweer verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich op. Een huis moet 24 uur per dag kunnen ademen. Dit lukt alleen als er doorlopend geventileerd wordt."

Maar hoe moet ik mijn huis dan ventileren?

Een fris en gezond huis krijg je door continu te ventileren. Luchtroosters moeten altijd open staan en twee keer per jaar gereinigd worden. Zorg voor extra ventilatie tijdens douchen en koken. Verwarm het huis gelijkmatig zodat de temperatuur tussen de 15 en 22 graden is. Mocht er schimmel in de woning voorkomen, verwijder dit dan met een sopje van water en soda.
Meer tips vind je op de website van GGD Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.