Hoge huurprijs speelt Podium Zuidhaege parten

Podium Zuidhaege (Rechten:archief RTV Drenthe)
Podium Zuidhaege (Rechten:archief RTV Drenthe)
ASSEN - De gemeente Assen wil cultuurpodium Zuidhaege in Assen in totaal 150.000 euro extra subsidie geven. Het gaat om twee keer een bedrag van 75.000 euro.
De stichting biedt met name culturele amateurverenigingen onderdak, maar heeft moeite de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Een van de belangrijkste oorzaken is de hoge huur.
De gemeenteraad sprong eerder dit jaar al bij met een extra bijdrage van 60.000 euro. De totale subsidie voor 2017 komt daarmee uit op ruim een miljoen euro. "De relatief hoge huisvestingskosten zorgen ervoor dat er netto een laag subsidiebudget overblijft", schrijft Podium Zuidhaege in een businessplan dat vandaag naar buiten kwam. De stichting huurt het gebouw van de gemeente Assen.

Mercurius Theater

Podium Zuidhaege kwam twee jaar geleden tot stand in het voormalige ICO-gebouw met veel bloed zweet en tranen. Culturele amateurclubs, die jarenlang in het Mercurius Theater zaten, moesten hier naartoe verhuizen omdat hun gebouw gesloopt wordt voor appartementenbouw. De nieuwe stichting Podium Zuidhaege regelt verhuur van ruimte, doet de horeca en is verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand.
Lees meer: ChristenUnie Assen vindt Podium Zuidhaege te duur
Geen spaarpot
Een van de problemen waar het cultuurpodium mee kampt is het vervangen van bijvoorbeeld de oude inrichting. Dat lukt niet, omdat de organisatie is begonnen zonder een spaarpot. Ieder jaar wordt nu zo'n 60.000 euro opzij gezet. Ook is de netto subsidie te laag om de organisatie goed te ontwikkelen, staat in het businessplan.
Podium Zuidhaege heeft steeds meer huurders aan zich weten te binden en ziet dat de opbrengsten daardoor stijgen. Het aantal bezoekers neemt ook toe en daardoor ook de horecaomzet. De afgelopen jaren is ook bezuinigd op schoonmaak en gas en elektra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.