Mieke Damsma beëdigd als burgemeester Midden-Drenthe: Ik denk dat ik het wel kan

BEILEN - "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan." Met de woorden van haar heldin P. Langkous, sloot burgemeester Mieke Damsma haar toespraak in het gemeentehuis van Midden-Drenthe af.
Vanmiddag werd ze door commissaris van de koning Jetta Klijnsma beëdigd als kersverse burgemeester van Midden-Drenthe. Daarmee heeft Midden-Drenthe na drie jaar weer een door de koning benoemde burgermoeder.

Ketting

De ambtsketen kreeg ze uitgereikt van wethouder Gerard Lohuis die sinds het afscheid van waarnemend burgemeester Ton Baas dinsdag, de tijdelijke burgemeester was. "Ik kan wel zeggen: het waren twee hele mooie dagen", lachte Lohuis voordat hij de ketting overhandigde.

Enige vrouwelijke

Damsma is met haar benoeming op het moment de enige vrouwelijke burgemeester van Drenthe, maar dat deert haar niet. "Wellicht gaan er de komende tijd meer volgen. Maar goed het gaat uiteindelijk om de kwaliteiten, dus ik ga het met mijn mannelijke collega's vast goed vinden", vertelt ze. Klijnsma grapte nog voorafgaand aan de benoeming dat ze als vrouwelijke bestuurders wel steun aan elkaar hadden.

Smilde

Damsma was acht jaar lang wethouder in Maastricht, waar ze ook woonde. Inmiddels heeft ze een huis in Smilde gevonden, waar ze binnenkort intrekt. Kennismaken met de Smildegers is er alleen nog niet van gekomen. "Nou, nog te weinig, dus ik denk dat zeker de 'Smildenaren' graag mij willen informeren wat er allemaal gebeurt, dus ik hoop heel snel met iedereen kennis te maken", vertelt Damsma. Ze kijkt er naar uit om het dorp te komen wonen.

Eén dag werkloos

Dinsdag had Damsma haar laatste dag als wethouder in Maastricht en vandaag al staat haar agenda onder toezicht van Midden-Drenthe. "Ik ben tussen Maastricht, de 12e was de officiële laatste werkdag en vandaag de 14e, één dag werkloos geweest: gisteren. Je schakelt daar af en je schakelt hier weer op", grapt Damsma.
Tussen alle afspraken, bezoeken en vergaderingen door gaat Damsma de komende tijd hard aan de slag om het Drents onder de knie te krijgen.

Ga mee op de koffie bij de nieuwe burgemeester

Ze woonde niet eerder boven de rivieren, was acht jaar lang wethouder in Maastricht én vanaf vandaag dus de nieuwe burgemeester van Midden-Drenthe. RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden zoeken Mieke Damsma in het begin van het nieuwe jaar op in haar stulpje in Smilde. Ga je mee? Stuur je vraag op naar redactie@rtvdrenthe.nl. We nodigen een paar kijkers en lezers uit om mee te gaan naar Smilde, om vragen aan haar te stellen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.