D66 Aa en Hunze: 'Geen raadsleden op stembureau bij gemeenteraadsverkiezingen'

GIETEN - Raadsleden in Aa en Hunze moeten tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen geen stembureaus meer bemensen. Daarvoor pleitte D66-fractievoorzitter Arie Fonk gisteravond.
De stembureaus worden tijdens de verkiezingen bemand door vrijwilligers. In sommige gevallen zijn dat raadsleden. "Ik heb dat ook meerdere jaren gedaan, maar het voelde vaak gênant", zegt Fonk.

Lees meer: 'Verkiezingen zijn een enorme logisitieke operatie'

De regering heeft een nieuwe wet in de maak die het kandidaat-raadsleden verbiedt om bij verkiezingen een stembureau te bemensen. Het kabinet wil daarvan af, om 'de schijn van verstrengeling van persoonlijke belangen' te voorkomen. De wet is tijdens de komende verkiezingen in maart nog niet van kracht.
"Ik zou de andere fracties graag willen vragen of wij niet kunnen afzien van deelname aan stembureaus als je op de lijst staat van een partij", stelt Arie Fonk. De agendacommissie van de gemeente Aa en Hunze bespreekt het onderwerp volgende week.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.