Advocaat: 'Mogelijk honderd doden bij Defensie door chroom-6'

Volgens advocaat Rob Bedaux zijn er meer mensen gestorven aan de verf chroom-6, dan wordt aangenomen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
Volgens advocaat Rob Bedaux zijn er meer mensen gestorven aan de verf chroom-6, dan wordt aangenomen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
COEVORDEN - Advocaat Rob Bedaux denkt dat er mogelijk meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden zijn als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6.
Ruim 2.500 mensen die met de verf chroom-6 werken of hebben gewerkt, hebben zich gemeld bij Defensie. Onder een coulanceregeling hebben 279 mensen een vergoeding gekregen.

Lees meer: Onderzoek naar chroom-6-verf duurt half jaar langer

In verschillende NAVO-depots hebben mensen met de giftige verf gewerkt, onder meer in Coevorden. Twintig mensen meldden zich in juni 2015 met gezondheidsklachten naar aanleiding van blootstelling aan de chroom-6-verf in Coevorden.
Bedaux komt op voor circa honderd andere ex-medewerkers en zal zijn bevindingen dinsdag in een pleidooi aan de rechter voorleggen.

POMS

De advocaat baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte. Omdat het grit steeds werd gerecycled, kwam er een steeds hogere concentratie chroom-6 in, aldus Bedaux.

Onderzoek

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd (tussen de vijftig en zestig jaar). Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn.
Eén Amerikaans onderzoek stamt al uit 1948. In een fabriek met chroom-6 stierf ruim 21 procent van de 1445 werknemers aan kanker aan de luchtwegen, terwijl dat statistisch 1,4 procent zou moeten zijn, aldus de advocaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.