No Surrender-baas Kuipers blijft vastzitten

Kuipers werd dinsdag opgepakt (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kuipers werd dinsdag opgepakt (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - De 53-jarige leider van No Surrender Henk Kuipers blijft achter de tralies. De rechter-commissaris in Groningen verlengde het voorarrest van de Emmenaar met twee weken, zegt zijn advocaat Roy van der Wal.
Kuipers werd dinsdagochtend door een arrestatieteam van vijftien man
. Hij wordt verdacht van mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.

Drie jaar onderzoek

Het Openbaar Ministerie doet als sinds 2014 onderzoek naar No Surrender. In januari dit jaar deed de politie een inval in het clubhuis in Emmen, dat daarna op last van de gemeente werd afgebroken. Tussen 2014 en vorig jaar zijn tientallen gesprekken in het clubhuis afgeluisterd.
Lees meer: Justitie: No Surrender broeinest van drugshandel en geweld
Dinsdagavond liet de politie in Opsporing Verzocht een opname horen van een mogelijk mishandeling van een No Surrender-lid dat uit de club werd gezet. Het Duitse slachtoffer meldde zich gisteren bij de politie.
Lees meer: Henk Kuipers in gewelddadige politieopname: Jacke aus!
In het onderzoek met de naam Akepa werd in januari ook de Emmer president van de club, Edwin K., aangehouden. Hij is inmiddels veroordeeld tot een jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk voor drugshandel binnen de No Surrender-afdeling in Emmen.
Over twee weken verschijnt Kuipers voor de raadkamer van de Rechtbank Noord-Nederland. Die bepaalt dan of zijn voorarrest opnieuw wordt verlengd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.