Jetta Klijnsma: Ik ben zoals ik ben, mooier of minder mooi wordt het niet

Jetta Klijnsma is twee weken aan de slag als commissaris van de koning in Drenthe (Rechten:Vincent Jannink/ANP)
Jetta Klijnsma is twee weken aan de slag als commissaris van de koning in Drenthe (Rechten:Vincent Jannink/ANP)
ASSEN - Jetta Klijnsma is nu twee weken aan de slag als commissaris van de koning in Drenthe.
Hoog tijd om eens beter kennis te maken met onze nieuwe commissaris. In het Radio Drenthe-programma Cassata legden we haar de volgende vragen voor:

Er was een hoop kritiek - vooral op sociale media - na uw benoeming. Wat vindt u daarvan?

"Als je boven het maaiveld uitsteekt en je bent bestuurder, dan overkomt je dat gewoon. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Als je besluiten moet nemen waar niet iedereen blij van wordt, is het makkelijk om emmers met bagger over iemand heen te gooien. Er zullen altijd mensen blijven die kritisch zijn en dat moet ook. Want je moet bestuurders een spiegel voorhouden."

Wat gaat u doen om critici het tegendeel te bewijzen?

"Het is ten eerste niet zo dat de gemiddelde Drent mij alleen maar wantrouwt. We hebben de website tipdecommisaris.nl gelanceerd. Mensen kunnen er aanvragen doen als ze willen dat ik langskom en die aanvragen stromen binnen. Ik krijg ontzettend veel tips. Hierdoor merk ik dat er echt niet alleen maar wantrouwen is. Ik ben zoals ik ben. Mooier of minder mooi is het niet."

Wat heeft u eigenlijk met Drenthe?

"Mijn affiniteit met Drenthe is heel groot. De afgelopen 35 jaar was ik in Den Haag actief, maar ik zat om de haverklap in Drenthe. Mijn familie woont hier. En ik ben geboren in Hoogeveen. Mijn affiniteit met Drenthe is niet alleen heel groot, ik vind het gewoon ook heel fijn om weer terug te zijn."

Waarom wilt u zich inzetten voor meer vrouwen in de politiek?

"Het is zaak om te kijken of we de vrouwen een beetje kunnen promoten in het bestuur. Het is niet zo zeer anders, maar toch is het wel heel belangrijk dat het evenwicht tussen mannen en vrouwen goed verdeeld is. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart staan gelukkig veel vrouwelijke kandidaten op de lijst. Daar waar ik kan helpen, zou ik dat graag doen om meer vrouwen in de politiek te krijgen."

Waarom bent u - als PvdA'er - gekozen als commissaris?

"Er waren een heleboel kandidaten, die kwalitatief heel goed waren. En daar waren vast ook kandidaten bij met andere politieke achtergronden. Maar de Staten hebben gekozen voor mij. Het heeft niet zoveel te maken met van welke club iemand is, maar met wat iemand voor Drenthe kan betekenen."

U wilt zich inzetten voor kunst en cultuur, maar is werkgelegenheid niet veel belangrijker?

"Werk is ongelooflijk belangrijk. Het is essentieel dat mensen werk hebben en daarvoor zal ik mijn uiterste best doen. Bij het hele college heeft dit de hoogste prioriteit. Maar kunst en cultuur is ook een heel belangrijke pijler. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de voorstelling The American Dream in het Drents Museum; dat trekt een heleboel mensen. En die gaan hier ook weer eten en slapen. Dus je creeërt er banen mee. En daarnaast wil je graag dat mensen in aanraking komen met de kunsten. Want zonder kunst en cultuur is de wereld schraal.

Hoe wilt u de armoede in Drenthe bestrijden?

"Armoede ligt me na aan het hart. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Samen met alle gemeentebestuurders en schuldhulpverleners ga ik kijken wat voor extra impulsen we kunnen geven. Juist doordat ik zoveel ervaring heb opgedaan in de afgelopen jaren denk ik dat ik een steentje kan bijdragen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.