Tientallen verschillende speciaalbiertjes tijdens bierfestival in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Het bier vloeide vandaag rijkelijk op het Kerst- en Winterbierenfestival in Hoogeveen.
Zo'n zeventig verschillende kerst- en winterbiertjes waren in de ruim twintig kramen te vinden. Deels van de tap, deels van de fles. Brouwers uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Frankrijk zijn op dit festival afgekomen. Ook de bezoekers kwamen vanuit het hele land naar Hoogeveen toe.

Hype

Speciaalbier is in opmars. "Met name de laatste vijf jaar is het drinken van speciaalbier een enorme hype", vertelt Jos Walstra van Pint Regio Noord, een van de organisatoren. "In 2005 waren er nog vijftig brouwerijen in ons land, inmiddels zijn er nu meer dan honderd. Daarmee hebben we buurland België overtroffen."

Goede sfeer

Bierliefhebber Fred komt vanuit Amsterdam speciaal naar Hoogeveen om de Drentse streekbiertjes te drinken. Hij is een bierliefhebber, maar geen bierkenner, zegt hij zelf. Volgens de Amsterdammer zit de sfeer er in de tent in ieder geval goed in.
Anderen zijn het er mee eens. De een na de ander haalt nieuwe speciaalbiertjes om de nieuwe bieren te ontdekken. Ook de brouwers zijn tevreden over het festival dit jaar. Volgens Brouwer Karina van Brouwerij Mommeriete hangt er een fijne sfeer bij de bezoekers en ook de organisatoren zorgen goed voor de brouwers. "We kregen een broodje toen we aankwamen en mogen straks als we helemaal verkleumd zijn, lekker van het stamppotbuffet genieten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.