Nieuw-Schoonebeek knokt voor de Dorpshoeve: 'Het is een soort thuisbasis'

NIEUW-SCHOONEBEEK - De onthulling van een gloednieuw logo op de gevel van de Dorpshoeve is de eerste stap op weg naar de renovatie van het dorpshuis.

"Het is echt heel belangrijk voor het dorp dat dit behouden blijft", zegt Anouk Steffens, die ieder weekend bij de jeugdsoos te vinden is. "Het is echt een soort thuisbasis."

Afgelopen maanden is er door betrokkenen gewerkt aan plannen voor een verbouwing van het dorpshuis. Het gebouw uit 1996 heeft groot onderhoud nodig om het toekomstbestendig te maken. Zo is onder meer het dak aan vervanging toe, maar ook de centrale verwarming.

Wat gaat er nog meer gebeuren?
De plannen voor de verbouwing werden afgelopen weekend aan het dorp gepresenteerd, tijdens de eerste editie van de kerstmarkt. De ruimtes van de vroegere bibliotheek en peuterspeelzaal, twee voormalige vaste huurders, gaan over de kop.

In de ruimte van de peuterspeelzaal moeten een keuken en een bar komen. En in de ruimte van de voormalige bieb wordt een muur richting de jeugdsoos, die achterin het gebouw zit, gesloopt zodat dit een grote ruimte wordt. 

Multifunctioneel
"En daar moeten schuifwanden in komen, zodat er niet één vergadering kan plaatsvinden, maar drie tegelijkertijd bijvoorbeeld", legt Peter Wolken van de projectgroep uit, die zich met de plannen bezighoudt. "Dat is veel efficiënter en dus aantrekkelijker voor huurders. En de grote ruimte kan ook gebruikt worden door de toneelvereniging of als koffietafel na een begrafenis. Het kerkhof is hiernaast." 

Ook krijgt de jeugdsoos een eigen ingang. "Als wij op zaterdagavond een feestje hebben gehad en zondag is er weer iets... dan zijn de gangen soms smerig. Je kan niet verwachten van de jeugd dat zij dat zondagochtend alweer tiptop in orde hebben."

"Ja, het is denk ik wel belangrijk dat wij een eigen ingang krijgen", zegt Steffens. "Ik weet hoe 'ie zondagochtend ruikt en dat is niet lekker. Daarnaast is er dan ook geen ophoping meer bij de hoofdingang."

Nieuwe huurders
De bibliotheek en de peuterspeelzaal waren vaste huurders, die nu weggevallen zijn. Voor de inkomsten voor de Dorpshoeve is het wel essentieel dat er nieuwe huurders bijkomen. Met de verbouwing moet het dorpshuis voor hen aantrekkelijker gemaakt worden.

Er hangt een prijskaartje aan de renovatie: de raming van de projectgroep ligt op zo'n 300.000 euro. "Daarnaast wil de gemeente het gebouw graag naar energielabel A brengen", legt Wolken uit. "Dat is nu nog F, volgens mij."

Het gebouw is van de gemeente Emmen, maar die is al jaren bezig met het afstoten van dergelijke gebouwen. Toch lijkt het erop dat de gemeente een groot deel gaat betalen. Voor het andere deel moet het dorp fondsen aanboren. De komende tijd volgen er nog gesprekken, in maart moet er meer duidelijkheid zijn. In mei verwelkomt de Dorpshoeve buurtzorg, dat een plekje krijgt in het pand.
Deel dit artikel: