Gerechtshof Leeuwarden krijgt hulp vanuit Amsterdam om achterstand weg te werken

Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: ANP / Jeroen Jumelet)
Het gerechtshof in Leeuwarden (Rechten: ANP / Jeroen Jumelet)
LEEUWARDEN - Amsterdamse raadsheren gaan vanaf medio 2018 het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden helpen om de enorme achterstand in de afhandeling van zaken weg te werken. De Amsterdamse rechters houden zitting in Utrecht, aldus een woordvoerster van het Arnhemse hof.
Het hof Arnhem-Leeuwarden behandelt zaken in hoger beroep van onder meer de rechtbank Noord-Nederland, met een locatie in Assen.

Ruim vijfduizend zaken

Bij het hof Arnhem-Leeuwarden liggen zeker vijfduizend zaken op behandeling te wachten. Het lukt dan ook niet om beroepszaken binnen negen maanden af te handelen, zoals het streven is. Om binnen een jaar te blijven, moeten er zeker duizend achterstallige zaken extra worden weggewerkt.

Personeelsgebrek

"Het lijkt erger dan het is", zegt Fred van der Winkel, president van het Gerechtshof Leeuwarden-Arnhem. "Normaal liggen er vierduizend zaken op te wachten. Maar ja, dit betekent wel dat we achterlopen." De oorzaak van de achterstand is volgens Van der Winkel het gebrek aan personeel bij het Gerechtshof. "Wij zoeken al twee tot drie jaar extra raadsheren. Die vinden we ook wel, maar er is ook veel verloop."
Het Arnhemse hof behandelt zaken uit een heel groot deel van het land. Dat is een reden voor de opgelopen achterstand, net als het feit dat er veertien vacatures voor raadsheren zijn. Daarbij werkt het hof nog niet digitaal, zodat er telkens met dossiers heen en weer moet worden gesleept. Ook worden beroepszaken steeds complexer met veel vragen om extra onderzoeken en getuigen.

Geen ritje vanuit Drenthe naar Utrecht

De extra zaken in hoger beroep worden afgehandeld in Utrecht. "Dat is dichterbij voor de raadsheren uit Amsterdam", legt Van der Winkel uit. Maar dit betekent volgens hem niet dat Drenten naar Utrecht toe hoeven. "We zullen zaken daar laten plaatsvinden die daar ook in de omgeving spelen."
De president van het gerechtshof denkt komend jaar zo'n driehonderd extra zaken af te kunnen handelen. "In dat tempo hebben we in drie jaar onze achterstand ingelopen."
Een bekende zaak die in Arnhem vertraging oploopt is bijvoorbeeld de schadevergoeding die de NAM in Assen aan huiseigenaren in Groningen zou moeten betalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.