Advocaat eist duizenden euro's smartengeld per slachtoffer chroom-6

Advocaat Rob Bedaux (Rechten: ANP / Piroschka van de Wouw)
Advocaat Rob Bedaux (Rechten: ANP / Piroschka van de Wouw)
COEVORDEN/MAASTRICHT - Advocaat Rob Bedaux wil dat oud-Defensiemedewerkers die bloot zijn gesteld aan de zeer kankerverwekkende stof chroom-6 minimaal 9.000 euro smartengeld krijgen van de Nederlandse overheid. De advocaat eiste dat vandaag voor de rechtbank in Maastricht.
Bedaux vertegenwoordigt ongeveer honderd slachtoffers die blootgesteld werden aan chroom-6. Ook in een NAVO-depot in Coevorden werd met de verf gewerkt.
naar aanleiding van blootstelling aan de chroom-6-verf in Coevorden. "Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek", verweet Bedaux het ministerie van Defensie.

Veel slachtoffers

Volgens Bedaux zijn 111 oud-werknemers van Defensie, die in vijf zogeheten POMS-sites werkten, overleden als direct gevolg van het werken met chroom-6. Duizend anderen werden ernstig ziek.

Lees meer: Advocaat: 'Mogelijk honderd doden bij Defensie door chroom-6'

Het aantal sterfgevallen van oud-werknemers is veel hoger dan statistisch verwacht mag worden, aldus Bedaux. De advocaat baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oud-collega's. Hij pleitte daarom voor een omgekeerde bewijslast: Defensie moet bewijzen dat de werknemers niet ziek werden en stierven aan chroom-6.
De advocaat van Defensie zei een nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af te willen wachten. Bedaux zei het RIVM niet te vertrouwen. Hij noemde het Rijksinstituut niet objectief.
Op 14 februari doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.