Advocaat nabestaanden Molukse treinkapers doet aangifte tegen Defensie

DE PUNT - Advocaat Liesbeth Zegveld doet aangifte tegen Defensie over de wijze waarop die de mariniers zou hebben aangestuurd tijdens de verhoren over de Molukse treinkaping bij De Punt.
Volgens Zegveld, die nabestaanden van Molukse treinkapers bijstaat, zijn de verhoorde mariniers beïnvloed. Defensie wees Geert-Jan Knoops toe als advocaat voor de elf mariniers die dit najaar werden gehoord. Uit de verhoren bleek dat hun commandanten op het Ministerie van Defensie, en de overige mariniers op het kantoor van Knoops de belastende geluidsopnamen vooraf te horen hadden gekregen.

Strafbaar

Zegveld stelt dat Defensie de fout in is gegaan door de geluidsbanden vooraf te overhandigen aan advocaat Knoops. Ook bevestigt dit haar vermoeden dat de mariniers "niet in vrijheid" konden verklaren. Defensie wilde de mariniers op één lijn krijgen, stelt ze. Daarom richt ze haar pijlen op de top van Defensie.
De advocaat meent dat de getuigen zijn beïnvloed. Volgens Zegveld is een vrije, spontane verklaring daardoor niet meer mogelijk geweest. Het Openbaar Ministerie moet volgens haar gaan onderzoeken of de Staat met getuigenbeïnvloeding strafbaar heeft gehandeld.

Opnames delen

In de Volkskrant zegt het ministerie van Defensie dat de opnamen juist door Zegveld in de media zijn gebracht en dat advocaat Knoops daarom delen van de banden aan oud-mariniers heeft laten horen.
Onzin, zei Zegveld vanmorgen op Radio Drenthe. "Ze hebben die opnames al met de top van de mariniers gedeeld, voordat wij ze überhaupt hadden. Wat in de pers is gekomen zijn cruciale opnames en dat hebben wij inderdaad zelf gedaan. Als je op de zitting luisterde naar de mariniers, dan merkte je dat ze alles hebben gehoord. Dat was zeker niet beperkt tot de zinnen die in de pers zijn gekomen." Ondanks de aangifte kan er volgens Zegveld wel gewoon een vonnis komen in de zaak. Volgens haar leveren de verhoren wel een goed beeld op van wat er tijdens de beëindiging van de treinkaping is gebeurd.

'Doodschieten onrechtmatig'

De nabestaanden van twee doodgeschoten Zuid-Molukse kapers willen weten wat er is gebeurd toen de mariniers na drie weken gijzeling de trein moesten ontzetten. Ze denken dat het doodschieten van Max Papilaja en Hansina Uktolseja onrechtmatig was, omdat ze al zichtbaar gewond en weerloos waren. De verklaringen van de mariniers sterken hen in die overtuiging, zo blijkt uit een 120 pagina's tellende analyse die Zegveld aan de rechtbank heeft verstrekt.

Ongeloofwaardig

In september en oktober werden elf mariniers gehoord. De ongeloofwaardigheid blijkt volgens Zegveld onder meer eruit dat de mariniers hun eigen uitspraken en handelingen op geluidsbanden die veertig jaar geleden zijn gemaakt, niet zeggen te herkennen. Dat is volgens de mensenrechtenspecialiste ernstig, omdat hun verklaringen op belangrijke punten afwijken van wat te horen is. Dat komt doordat de getuigen vooraf de banden hebben kunnen horen en zo hun verklaringen konden voorbereiden, aldus Zegveld.

'Executie'

Het verhoor van de mariniers is onderdeel van de rechtszaak tegen de Staat over de gewelddadige beëindiging van de kaping. Vandaag moet duidelijk worden hoe die rechtszaak verdergaat. Nabestaanden van twee kapers eisen een schadevergoeding, omdat de twee volgens hen doelbewust zijn geëxecuteerd.
Twee mariniers die bij de tegelijkertijd de gegijzelde schoolklas in Bovensmilde ingezet zijn hebben later in de Volkskrant verklaard dat het hun vak was om tegenstanders uit te schakelen.

Eerder hierover:

Luister even na 8.30 uur naar Radio Drenthe voor een gesprek met Liesbeth Zegveld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.