'Wel vonnis in zaak treinkaping, ondanks beïnvloeding getuigen'

De gekaapte trein bij De Punt (Rechten: ANP)
De gekaapte trein bij De Punt (Rechten: ANP)
DE PUNT - In de rechtszaak over de beëindiging van de treinkaping in De Punt in 1977 kan gewoon een vonnis komen, ook al heeft de Staat getuigen beïnvloed.
Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van de Molukse kapers bijstaat.

Aangifte

Ze doet aangifte tegen kopstukken van het ministerie van Defensie, maar wil nog geen namen noemen. Die leidinggevenden zouden ervoor verantwoordelijk zijn dat mariniers uitvoerig werden voorbereid en daarmee ook werden beïnvloed bij de rechtszaak.

Spontane reactie

"Er zijn tijdens de beëindiging opnames gemaakt van het handelen door de mariniers in de trein. Als ze dit horen, verwacht je een spontane reactie. De geluidsbanden bevatten heftig materiaal. Dat wist Defensie ook. Maar doordat ze de banden van tevoren hebben laten horen, is de spontaniteit weggenomen", reageert Zegveld op Radio Drenthe.
Toch kan de rechtszaak over de beëindiging van de treinkaping wel gewoon doorgaan, vindt Zegveld. Volgens haar hebben de verhoren wel een goed beeld opgeleverd van wat er tijdens de beëindiging van de treinkaping is gebeurd.

Lees meer: Advocaat nabestaanden Molukse treinkapers doet aangifte tegen Defensie

De mariniers werden verhoord over de vraag of de Staat Molukse kapers heeft geëxecuteerd, terwijl ze weerloos waren. Zegveld vindt het onder meer ontoelaatbaar dat de mariniers de geluidsfragmenten van destijds van tevoren te horen hebben gekregen. Het ministerie van Defensie spreekt tegen dat de mariniers zijn beïnvloed.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.