Taxibedrijven: koffiedik kijken voor de kerstdagen

ASSEN - De regiotaxi's hebben het druk met Kerst. Bij Connexxion kon je tot vandaag reserveren, maar de kleine taxibedrijven hebben nog genoeg tijd over tijdens de kerstdagen.
"De meeste mensen reserveren niet voor Kerst en we hebben een vast klantenbestand", zegt Michael Westera van Taxi Wim Jans uit Havelte. "Veel klanten bellen ineens of we hen kunnen oppikken."

Meer mankracht

Vervoerder VMNN heeft ongeveer de helft van de wagens al gereserveerd, dat zijn er 350. Het gaat vooral om langeafstandsritten. "We hebben het heel druk dit jaar. Meer drukte dan andere jaren", zegt VMNN-directeur Bert Jakobs. "We merken het nu al in de boekingen. De inschattingen maken we op basis van voorgaande jaren. Er wordt nu meer geboekt. Daarom hebben we extra mensen op de centrale gezet."
Grote bedrijven zoals Connexxion en VMNN hebben het heel druk rond de kerstdagen. Dat komt door reserveringen van mensen die de ritten vergoed krijgen uit de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), geeft Bert Jacobs van VMNN aan. "De meeste tijd zijn we kwijt aan mensen die lange afstanden rijden, omdat ze bijvoorbeeld naar familie in het westen gaan", vult chauffeuse Olga aan.

Exacte tijden

Bij de Herbergier in Emmen worden de kerstplannen nog gemaakt. "We reserveren vaak taxi's, omdat de mensen die hier wonen niet meer mobiel en vaak dement zijn", vertelt Rianne Aalbers van de woonvoorziening. "Over het algemeen plannen we de rit een dag van tevoren." Nu kan dat niet: taxibedrijf Dorenbos moet exact weten hoe laat de mensen weer worden opgehaald uit het restaurant.
VMNN kan geen mensen meer inplannen op de tijden die ze zelf aangeven. "Als er iemand om 9 uur wil reserveren en we hebben geen tijd, dan kijken we alsnog of we er op een andere tijd kunnen zijn. 'Nee' verkopen we niet", zegt Jakobs.

Plannen maken

Taxibedrijf De Reest uit Meppel gaat 's nachts bezig met het maken van een planning voor Kerst. "We doen dat 's nachts, want dan zijn er geen mensen die bellen, of binnenkomende mailtjes," zegt Peter van den Brink van het taxibedrijf. "Het wordt wel even lastig plannen, maar het is ieder jaar druk tijdens die tijd van het jaar."
Volgens Jakobs zit de piek vooral op Eerste Kerstdag. "Het begint 's ochtends rond 10 uur, daarna zakt het weer even in en dan komt de drukte rond een uur of 2 weer, tot 's avonds laat."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.