OM: Verbod Bandidos biedt hoop aanpak andere motorclubs

De rechtbank in Utrecht heeft motorclub Bandidos verboden (Rechten: ANP/Jean-Pierre Geusens)
De rechtbank in Utrecht heeft motorclub Bandidos verboden (Rechten: ANP/Jean-Pierre Geusens)
EMMEN - Het Openbaar Ministerie is zeer tevreden over het vonnis van de rechtbank in Utrecht vandaag, die motorclub Bandidos verbiedt. "Dit geeft hoop voor de aanpak van andere motorclubs", aldus een woordvoerder.
Tegen Satudarah loopt ook nog een procedure om de club te laten verbieden en een verbod op No Surrender wordt bekeken. Vorige week werd bekend dat het OM de mogelijkheid om de motorclub te verbieden onderzoekt.
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming noemt het "goed nieuws" dat de rechter Bandidos heeft verboden. "Dit soort clubs ondermijnen onze rechtsorde. Daarom ook snel werk maken van het wetsvoorstel dat criminele motorbendes verbiedt, zoals opgenomen in regeerakkoord", liet Dekker in een tweet weten.

Lees meer: OM onderzoekt mogelijkheid om No Surrender te verbieden

Het verbod op Bandidos gaat per direct in, liet de rechtbank weten. "Dat wil zeggen dat de motorclub nu geen dingen meer mag doen die verenigingen mogen, zoals bijvoorbeeld een clubhuis huren." Als het vonnis onherroepelijk is, kan ook het dragen van clubkleding of wellicht zelfs het hebben van een tattoo met daarop het Bandidos-logo, strafbaar zijn.
Het vonnis is over drie maanden onherroepelijk als er geen hoger beroep wordt ingesteld, maar de advocaat van Bandidos heeft al laten weten dat hij zeer waarschijnlijk in beroep gaat. Dan moet het gerechtshof zich over de kwestie buigen.
Het is zeer ongebruikelijk dat een rechter een vereniging verbiedt. Eerder is pedofielenorganisatie Martijn verboden. Dit is de eerste keer dat er een verbod komt op een motorclub.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.