Omwonenden zonnepark Alteveer zien project niet zitten

De inwoners van Alteveer zien een heel groot zonnepark niet zitten (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
De inwoners van Alteveer zien een heel groot zonnepark niet zitten (Rechten: RTV Drenthe/Hielke Meijer)
ALTEVEER - De agrarische ondernemer Richard Kimman wil een zonneakker op z'n grond plaatsen, tussen Hollandscheveld en Alteveer. Maar veel omwonenden zien dat niet zitten, omdat het om een groot park gaat met zo'n 200.000 zonnepanelen. Ze willen het gesprek afbreken.
Na een
, hoopte Kimman de kou uit de lucht te hebben gehaald. "Natuurlijk waren er wat kritische geluiden te horen, dat is begrijpelijk. Maar we hebben een goed verhaal kunnen vertellen", vertelde hij op 12 december na het bijeenzijn.

Lees meer: Bijeenkomst Alteveer over zonnepark neemt kou deels uit de lucht

De omwonenden hebben zich inmiddels beraad op de plannen en wat blijkt: meer dan negentig procent van de omwonenden is tegen een zonnepark op dat stuk grond. Irene van der Sar is de spreekbuis van de bezorgde mensen. "Dat de kou uit de lucht is en dat er een goed verhaal verteld zou zijn, dat zijn de woorden van Richard Kimman", vertelt Van der Sar.

'Geen draagvlak'

"Omwonenden hadden afgesproken dat er geen pers benaderd zou worden en dat er eerst onder elkaar gekeken zou worden wat de mogelijkheden zijn, wat het plan is en wat we ervan vinden", aldus Van der Sar.

Lees meer: Groot zonnepark valt niet in goede aarde

En wat de omwonenden ervan vinden, daar kan Van der Sar kort over zijn: "Er is geen draagvlak. En ondanks dat zonnepanelen milieuvriendelijk zijn, gaan de ontwikkelingen in zonne-energie zo snel dat wij ons afvragen of er hier wel zo'n groot park moet komen." Van der Sar stipt aan dat een project zoals dit, bestaande uit zestig hectare grond, nogal wat impact heeft in het dorp. "Het is een verstoring van het landelijk gebied."

Weer om de tafel?

In januari is het de bedoeling dat de betrokken partijen weer met z'n allen om de tafel gaan en zaken opnieuw besproken worden. Hoewel, Van der Sar is daar niet zo zeker van. "Er is geen draagvlak, dus waarom om de tafel?"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.