Vakbond: Ook misstanden bij Luchtmobiele Brigade in Assen

Vakbond VBM vermoedt misstanden op de kazerne in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Vakbond VBM vermoedt misstanden op de kazerne in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Op de kazerne in Assen is volgens militaire vakbond VBM ook sprake van drugs- en alcoholmisbruik door militairen.
De bond baseert zich daarbij op de verklaring van een cafémedewerkster uit Groningen. De vrouw werd in april van dit jaar geslagen bij een vechtpartij. Daarbij waren drie militairen van het bataljon uit Assen betrokken.

Aangifte

Vakbondsvoorzitter Jean Debie heeft naar eigen zeggen uitgebreid gesproken met het slachtoffer van de mishandeling: "Zij heeft gehoord dat op de kazerne in Assen sprake is van drank- en drugsgebruik." De vrouw heeft aangifte gedaan, maar het is nog niet duidelijk welke straf de betrokken militairen boven het hoofd hangt.
Defensie ligt de laatste tijd onder een vergrootglas als het gaat om vermeende misstanden. De Volkskrant onthulde vanmorgen opnieuw een aantal misstanden bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. De krant heeft een vertrouwelijk rapport van Defensie in handen. Daaruit blijkt dat drugsgebruik, vernieling en diefstal regelmatig voorkwamen op de kazerne in Schaarsbergen. Ook werden buiten de kazerne prostituees en andere dames opgepikt en meegenomen naar de kazerne.

Onderzoek

Debie pleit voor een uitgebreid onderzoek naar misstanden bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en het bataljon in Assen. Volgens Debie gaat het er op de kazerne in Assen op vergelijkbare wijze aan toe. "Het zou goed zijn om hier onderzoek naar te laten doen door een onafhankelijke partij", stelt Jean Debie.

Meldpunt

Defensie-staatssecretaris Barbara Visser liet vorige maand al weten dat een defensiebreed onafhankelijk onderzoek plaatsvindt naar mogelijke misstanden.
Bij deze onafhankelijk onderzoekers kunnen (oud-)militairen zich melden als ze misbruik of misstanden hebben meegemaakt. De commissie moet begin volgend jaar al met een rapport komen. De commissie moet ook duidelijk maken of er een onafhankelijk meldpunt voor misbruik moet komen. Het onderzoek gaat de vakbonden niet ver genoeg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.