Kjeld Nuis: Het is heel spannend!

SCHAATSEN - "Het is heel spannend, maar het gaat heel erg goed. Ik denk dat ik de boel mentaal wel op een rijtje heb." Dat zegt Kjeld Nuis uit Emmen over het naderende Olympisch Kwalificatie toernooi (OKT) dat op Tweede Kerstdag in Thialf losbarst. Hij start op de 500 meter, de 1.000 meter en de 1.500 meter.
Ondanks z'n 28 jaar moet de Emmenaar nog altijd z'n debuut maken op de Olympische Spelen. In aanloop naar Vancouver en Sotchi ging het mis. "Ja, natuurlijk denk je daar aan, maar laten we zeggen: drie keer is scheepsrecht. M'n concurrenten moeten het ook nog doen. Het gaat bij mij steeds iets beter. En volgende week weten we of het goed genoeg is."

'Uiteindelijk moet ik het zelf doen'

De tweevoudig wereldkampioen op de 1.000 meter en de 1.500 meter maakt sinds vorig seizoen gebruik van een sportpsycholoog. Ook tijdens het OKT kan hij hem raadplegen. "Ik heb altijd wel telefonisch contact en daarnaast heb ik m'n meisje, m'n coach en m'n ouders waar ik dingen aan kan vragen of dingen tegen kan zeggen. Iedereen steunt me wel, maar uiteindelijk moet ik het zelf doen."
Tussen Kerst en Oud en Nieuw worden de beste tien mannen en tien vrouwen van Nederland geselecteerd. Op basis van computermodellen is uitgerekend op welke afstand Nederland de grootste medaillekansen heeft. In die volgorde worden de startbewijzen uitgedeeld.

Jorritsma: Hopen dat de puzzel op z'n plaats valt

Gerben Jorritsma uit Diever, ploeggenoot van Nuis bij LottoNL-Jumbo, reed twee jaar geleden nog naar brons tijdens een wereldbekerwedstrijd. Maar sinds vorig seizoen komt hij, in de wedstrijden, niet meer in de buurt van dat niveau. "Fysiek gaat het op zich goed, tijdens de training ook. Maar in de wedstrijden wil het nog niet lukken. De snelle tijden komen nog niet. Bij het NK afstanden kon ik niet diep zitten, dat gaat inmiddels weer goed. Ik ben ook met m'n materiaal bezig geweest. Nu maar hopen dat de puzzel tijdens het OKT op z'n plaats valt."

In totaal komen er tussen Kerst en Oud en Nieuw negen Drenten in actie:

Marije Joling, Assen; 1.500 meter, 3.000 meter
Linda de Vries, Smilde; 1.000 meter, 1.500 meter, 3.000 meter
Anice Das, Assen; 500 meter, 1.000 meter
Sterre Jonkers, Emmen, 3.000 meter
Frank Vreugdenhil; Eldersloo; 5.000 meter
Kjeld Nuis, Emmen: 500 meter, 1.000 meter, 1.500 meter
Gerben Jorritsma, Diever: 500 meter, 1.000 meter
Niek Deelstra, Hoogeveen: 500 meter
Joost Born; Schipborg; 500 meter

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.